Влада ФБиХ, Законом о продаји некретнина, Србе ће оставити без више од 1.000 станова

24.11.2021. 09:32
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Влада Федерације БиХ на посљедњој сједници усвојила је измјене Закона о продаји станова, а који ће примјеном у пракси значити да предратни власници војних станова на подручју ФБиХ, прије свега Срби, остају без станова, упозоравају саговорници "Новости".

Процјена удружења која представљају Србе у ФБиХ и војне пензионере је да ће Срби остати без више од 1.000 војних станова на подручју ФБиХ.

Највише тих станова се налази у Сарајеву и то су станови бивше ЈНА, а дио су и некретнине бивше војне намјенске индустрије Југославије која је имала комплексе зграда у Травнику, Бугојну, Коњицу, Бихаћу…

Раде Вуковић, предсједник Удружења војних пензионера Републике Српске каже да по новим законским рјешењима ФБиХ, Срби који су имали прије рата станарско право на војним становима у Федерацији БиХ, остају без права на власништво уколико су након напуштања тог подручја стекли нову некретнину.

– Уколико предратни власници војних станова нису за све ове године ријешили стамбено питање, они ће бити обештећени тако што ће им Влада ФБиХ исплатити накнаду за стан од 1.000 марака по метру квадратном, умањену за један одсто амортизације по години старости стана. Тако, на примјер, ако је стан стар 50 година власнику биће исплаћено 500 КМ по квадрату – објашњава Вуковић.

Вуковић каже да се у оба случаја ради о скандалозним одлукама и истиче да нпр. цијена квадрата стана у Сарајеву данас вриједи око 3.000 марака, а људима који имају војне станове у овом граду се нуди сада око 500 КМ по квадрату.

– Од завршетка рата траје борба Срба да врате станове и то никада није урађено, јер то једноставно не допуштају. Српске станове су заузели муслимани и преписали власништво.

Сваки покушај неког Србина да пред судовима у Федерацији докаже да је власник стана је осуђен на пропаст – каже Вуковић и додаје да је Српска са друге стране вратила сву имовину предратним власницима, а међу њима и војне станове.

Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту Срба у БиХ истиче да се приводи крају план муслимана да Србе испишу из власничких књига некретнина на подручју ФБиХ и то ће омогућити нова законска регулатива о продаји некретнина.

Он каже да је на хиљаде станова на подручју Федерације БиХ, а чији су власници били прије рата Срби, већ у самом рату преписано на муслимане.

– Овдје се ради о наставку политичке кампање одузимања српске имовине у Федерацији, а која је започела још доношењем акта о земљишним евиденцијама којима је омогућено да се многобројна српска имовина прокњижи као државна – истиче Радановић.

Дамир Иветић, члан Главног одбора СНСД и председник ОО СНСД у Оџаку, у Посавском кантону, каже да ће војни станови бити главна тема састанка представника страначких одбор СНСД у ФБиХ, заказаног за ову седмицу, преносе Новости.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 25.11.2021. 10:35
    Pa nek Smit donese odluku i vrati stanove pravim vlasnicima i odmah će ga srbi voljeti.
Повезане вијести
Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи
У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 13m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 46m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 12m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 25m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 54m
    3