Влада оптужује сувласнике „Мофаса“ за злоупотребу 400.000 КМ

10.08.2021. 18:44
0
ИЗВОР: capital.ba

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске имало је сталне контакте са власницима приватног капитала у предузећу „Мофас“ из Источног Сарајева, који су у више наврата показали некооперативност, а нису оправдали ни утрошак финансијске помоћи коју су добили, те постоји оправдана сумња да се ради о недомаћинском пословању.

Саопштили су то из овог Министарства поводом навода градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића у вези са стањем у “Мофас-у” и истакли да су, у складу са надлежностима, припремали различите модалитете да би се отклониле потешкоће у пословању ове компаније.

Предузеће „Мофас“ не ради већ мјесец дана, радници су задњи пут примили пола мајске плате, а власници из Њемачке и Тешња планирају да покрену процес ликвидације или стечаја, о чему је CAPITAL први писао.

Радници су јуче у кругу фабрике одржали протест јер из Владе, која је сувласник предузећа, нису добили никаква конкретна рјешења, а Ћосић је рекао да их подржава и затражио рјешење од Владе.

-Министарство је у потпуности имало разумијевање за раднике у овом привредном друштву, те је у претходном периоду, ради помоћи радницима у два наврата уплаћено укупно 400.000 КМ, а у складу са законом омогућено одложено плаћање доспјелих пореских обавеза- рекли су у Министарству привреде и предузетништва и додали да су власници приватног капитала одбијали и именовање представника надзорног одбора чиме су додатно отежали постојећу ситуацију, док поменуту финансијску подршку нису оправдали.

Из Министарства је истакнуто да и даље стоје на располагању руководству и синдикату компаније да би се, уз наставак дијалога, уложили сви расположиви ресурси и напори ради проналаска најбољег рјешења за новонасталу ситуацију у овом предузећу, а прије свега како би се заштитила права радника.

-Ријеч је о привредном субјекту са већинским приватним капиталом, те су проблематика која се тиче обезбјеђивања тржишта, квалитет производа, као и пословни планови и визије у рукама већинске власничке структуре- навели су из Министарства.

Министарство је изразило жаљење што градоначелник Ћосић, како је наведено, није у потпуности упознат са свим активностима које је спроводило Министарство привреде и предузетништва, наводећи да је, ради превазилажења пословних изазова у “МОФАС”-у формирана интерресорна радна група Владе Српске која је активно радила на изналажењу рјешења проблема у функционисању овог предузећа.

-Узимајући у обзир да ће у рјешавање проблема „Мофаса“ у наредном периоду бити потребно укључити све релевантне институције, као и то да је у питању пословање привредног субјекта са подручја града Источно Сарајево, очекујемо да подршка локалне заједнице и градоначелника Ћосића не буде искључиво декларативне природе- додали су из овог министарства.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је јуче да подржава протест радника предузећа “Мофас”, наводећи да је ријеч о предузећу које има тржишни простор и чији производи могу наћи своје мјесто на западноевропском тржишту.

Ћосић сматра да је проблем у пословању “МОФАС-а” власничка структура, у којој страни инвеститори имају 51 одсто, а Влада Републике Српске 49 одсто, што према његовом мишљењу, није дало адекватан резултат.

-Мислим да представници Министарства привреде и предузетништва Републике Српске морају успоставити контакт са већинским власницима и договорити да се у што скоријем року настави производња "Мофас"- нагласио је Ћосић и истакао да је то веома озбиљан проблем и да сматра да се Влада РС, а прије свега Министарство привреде и предузетништва мора да се укључи у све то.

Предузеће „Мофас“ је прије шест година Влада РС формирала са инвеститорима из Њемачке и Тешња на имовини некадашњег гиганта „Фамоса". У новоформираном предузећу 49 одсто власништва има „Фамос“, који је у већинском власништву РС, фирма „Паул Бернхардт“ има два одсто, њен власник Отте Дирк 24 одсто, док Шефик Хусаковић из Тешња има 25 одсто.

Ови инвеститори су недавно најавили ликвидацију предузећа, којој се радници противе и позивају Владу у помоћ.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор
На листи поново занимања која привреди не требају На листи поново занимања која привреди не требају
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 39m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 23m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 8m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 7m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 13m
    0