Влада РС и кабинет предсједнице подржавају пројекат дјечака из Брода

14.08.2019. 19:21
0

Предсједница РС Жељка Цвијановић и Влада РС заједнички ће финансирати изградњу комуникационог нано-сателита који је осмислио тринаестогодишњи Дејан Лукић из Брода, а који би NASA, ако пројекат успије, требало да лансира у ниску земљину орбиту у мају наредне године.

Ово обећање Дејан је добио од предсједнице Цвијановић лично, током данашњег разговора у њеном кабинету, којем су присуствовали и Дејанова мајка Дијана Ждрња и дјед Миленко Ждрња. Предсједница их је позвала на разговор након што су недавно сви медији у региону извјештавали о својеврсном подухвату овог основца, који се пријавио на конкурс NASA, а најпознатија свјетска свемирска агенција прихватила његову идеја да лансира мали сателит који би требало да помогне да се убрза интернет и мобилне комуникације на земљи.

Дјед Миленко, који је инжењер електротехнике, дјечаку ће помоћи да изгради замишљени “CubeSat” нано-сателит.

Предсједница је честитала талентованом и амбициозном дјечаку на овом успјеху, а како је истакла, његов примјер најбоље свједочи о томе да се упорношћу и преданим радом могу остварити највиши циљеви.

– Образовани и талентовани млади људи су најзначајнији ресурс Републике Српске, а задатак институција је да развију механизме помоћу којих ће они бити препознати и адекватно подржани у свом раду – истакла је, између осталог, Цвијановић током разговора са Дејаном и његовом породицом.

Претходно је Дејану подршку за развој пројекта обећала и општина Брод.

Трошкови нису мали

Америчка NASA и Европска свемирска агенција већ су за овај сателит, назван “OberonSat A1” платили трошкове лиценце за контролу сателита и потребну папирологију, а финансираће и његово лансирање у орбиту, заједно са преосталих 35 малих сателита које је NASA одабрала на конкурсу. Међутим, NASA не сноси трошкове саме израде нано-сателита, а ти трошкови би, по први прорачунима, могли бити до 20.000 KМ.

 

Дејанова идеја о изградњи нано-сателита је једна од укупно 36 које су прошле на конкурсу који је за подршку оваквим пројектима расписала NASA.

Коментари 0
Повезане вијести
Дејан на корак до свемира
Најчитаније
 • Страдали деминери са Пала
  6h 42m
  0
 • Акција у Сарајеву – Ухапшен Паљанин осумњичен за убиство Дамира Остојића
  23.08.2019
  1
 • У напуштеној кући пронађена два тијела
  23.08.2019
  0
 • На подручју Купреса погинула двојица деминера, а један повријеђен
  9h 28m
  0
 • Познат идентитет страдалих деминера, покушали подићи противпјешадијску мину са земље
  2h 12m
  0