Влада Српске донијела одлуку о повећању "минималца" за 20 КМ

20.05.2021. 13:56
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

На данашњој сједници Владе разматран је сет закона у вези повећања плата радницима у Српској. Донесена је одлука о повећању најниже плате на 540 КМ.

- У наредних сат или два затражићемо посебну сједницу Народне скупштине како би закони прошли процедуру до краја маја и како би њихова примјена била од 1. јуна рекао је премијер Радован Вишковић, додајући да има информацију да ће колегијум Скупштине бити 24. маја.

– Кроз сет закона Влада се одриче 70 милиона КМ који ће бити преточени у повећање плата у јавном и приватном сектору – рекао је Вишковић.

Влада Републике Српске данас је разматрала Закон о платама запослених у јавним установама у области здравства Републике Српске, Закон о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, Закон о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима, Закон о измјени Закона о платама запослених у области културе, те Закон о платама запослених у области правосуђа.

Највише несугласица са синдикатима било је у здравственим сектору, за плату од 800 марака повећање износи 8 одсто, за плату од хиљаду марака 7,7 одсто, за плату преко 2.500 КМ повећање је 6,6 одсто, прецизирао је Вишковић

– Примјећено је да су дежурства и прековремени рад у здравству, били мање плаћени, и то је сада кориговано и биће плаћено као редован рад – рекао је Вишковић.

Умањење од 70 милиона марака у буџету биће надокнађено растом прихода, тврди премијер.

Вишковић каже да је било великих злоупотреба које се односе на рад од четири часа јер су људи који су радили више пријављивани на наведену норму.

– Сада ћемо измијенити законска рјешење гдје ће бити наведено да радници могу бити пријављивани онолико колико послодавац сматра да треба, али ће обавезе бити плаћане у складу са најнижом платом – нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, биће повећан и неопорезиви дио личних примања са 500 КМ на 700 КМ. То ће значити повећање плате за око 20 марака за оне са најнижим примањима.

По основу корекције неопорезивог дијела личних примања, умањење у буџету биће 43 милиона КМ.

– Јуче је условно речено било и неспоразума, ја сада очекујем да сви буду задовољни, плате медицинских сестара биће повећане за 8,4 одсто, а не за пет одсто како је то схваћено у почетку – рекао је Вишковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Како живи просјечна млада породица у Српској Како живи просјечна млада породица у Српској
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    8h 20m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    8h 37m
    2
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    23h 14m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    9h 13m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    7h 42m
    0