Vlada Srpske donijela odluku o povećanju "minimalca" za 20 KM

20.05.2021. 13:56
0
IZVOR: srpskainfo.com

Na današnjoj sjednici Vlade razmatran je set zakona u vezi povećanja plata radnicima u Srpskoj. Donesena je odluka o povećanju najniže plate na 540 KM.

- U narednih sat ili dva zatražićemo posebnu sjednicu Narodne skupštine kako bi zakoni prošli proceduru do kraja maja i kako bi njihova primjena bila od 1. juna rekao je premijer Radovan Višković, dodajući da ima informaciju da će kolegijum Skupštine biti 24. maja.

– Kroz set zakona Vlada se odriče 70 miliona KM koji će biti pretočeni u povećanje plata u javnom i privatnom sektoru – rekao je Višković.

Vlada Republike Srpske danas je razmatrala Zakon o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, Zakon o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, te Zakon o platama zaposlenih u oblasti pravosuđa.

Najviše nesuglasica sa sindikatima bilo je u zdravstvenim sektoru, za platu od 800 maraka povećanje iznosi 8 odsto, za platu od hiljadu maraka 7,7 odsto, za platu preko 2.500 KM povećanje je 6,6 odsto, precizirao je Višković

– Primjećeno je da su dežurstva i prekovremeni rad u zdravstvu, bili manje plaćeni, i to je sada korigovano i biće plaćeno kao redovan rad – rekao je Višković.

Umanjenje od 70 miliona maraka u budžetu biće nadoknađeno rastom prihoda, tvrdi premijer.

Višković kaže da je bilo velikih zloupotreba koje se odnose na rad od četiri časa jer su ljudi koji su radili više prijavljivani na navedenu normu.

– Sada ćemo izmijeniti zakonska rješenje gdje će biti navedeno da radnici mogu biti prijavljivani onoliko koliko poslodavac smatra da treba, ali će obaveze biti plaćane u skladu sa najnižom platom – naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, biće povećan i neoporezivi dio ličnih primanja sa 500 KM na 700 KM. To će značiti povećanje plate za oko 20 maraka za one sa najnižim primanjima.

Po osnovu korekcije neoporezivog dijela ličnih primanja, umanjenje u budžetu biće 43 miliona KM.

– Juče je uslovno rečeno bilo i nesporazuma, ja sada očekujem da svi budu zadovoljni, plate medicinskih sestara biće povećane za 8,4 odsto, a ne za pet odsto kako je to shvaćeno u početku – rekao je Višković.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako živi prosječna mlada porodica u Srpskoj Kako živi prosječna mlada porodica u Srpskoj
Trećina radnika u Srpskoj radi za 900 do 1.000 KM: Savez sindikata traži novi sistem plata Trećina radnika u Srpskoj radi za 900 do 1.000 KM: Savez sindikata traži novi sistem plata
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    15h 45m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    13h 47m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    12h 40m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    12h 45m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    11h 48m
    1