Влада Српске незаконито смијењеном Томићу исплатила више од 17.000 КМ

08.09.2021. 18:58
0
ИЗВОР: Capital

Влада Републике Српске пристала је да бившем директору Републичке управе за инспекцијске послове Предрагу Томићу исплати 17.550 КМ на име разлике плата за период од када је смијењен, па до одласка у пензију, а да он заузврат одустане од тужбе за накнаду штете због незаконитог разрјешења, сазнаје портал Capital.

Пристанком да са Томићем склопи Споразум о мирном рјешавању индивидуалног радног спора Влада је признала да је извршила још једну незакониту смјену чији ће цех платити грађани Републике Српске.

- Влада Републике Српске, Републичка управа за инспекцијске послове, се обавезује да ће Томић Предрагу уплатити нето износ од 17.553 КМ на име разлике у плати коју је остваривао на ранијем радном мјесту (директор Инспектората) и плате коју је остваривао на радним мјестима на која је распоређиван након 8. маја 2018. године, а све закључно са 28. фебруаром 2021. године као даном престанка радног односа због навршења радног вијека - наведено је у Споразуму.

Томић је обавезан да повуче тужбу коју је поднио Основном суду Бањалука.

Он за портал Capital каже да три пресуде и препоруке Омбудсмана за људска права БиХ нису биле довољне Влади Српске да поступи на законит начин и врати га на функцију са које је незаконито смијењен.

- На трећу пресуду нису уопште реаговали, као да она не постоји, као ни на препоруку Омбудсмана. Уважавајући да ми је 1. марта ове године престао радни статус због одласка у пензију, а такође водећи рачуна са каквим људима имам посла пристао сам на Споразум о мирном рјешавању радног спора - рекао је Томић.

Додао је да се обраћао и комисијама Народне скупштине Републике Српске које је упозорио да Влада незаконито поступа, али да ни од њих није било одговора.

- Жао ми је што се од Републичке управе за инспекцијске послове прави тотално неважна институција, гдје се не обезбјеђује ни минимум услова за рад те институције, гдје се о инспекторима, без икакве основе, прича као о најкорумпиранијем дијелу друштва, а са друге стране сваки стручни сарадник у Влади има потпуно исту плату као и инспектор који је овлаштено лице за самостално поступање и гдје 70 одсто радног времена проводи на терену - истакао је Томић.

Capital пише да је Томић на мјесто директора Инспектората Републике Српске постављен 20. октобра 2016. године на период од пет година и мандат је требало да му траје до октобра ове године, али је смијењен 2018. године.

Да је смјена била незаконита Окружни суд Бањалука утврдио је у марту 2019. године, након чега је у мају исте године Влада испоштовала судску пресуду тако што је разријешила в.д. директорицу Инспектората Данијелу Батар.

Томић је враћен на мјесто директора Инспектората. Међутим, изигран је суд јер је на истој сједници, само пар минута касније, Влада Томића поново смијенила, а Батареву поново именовала.

Услиједили су нови спорови па је Томић по други пут добио спор у јулу 2020. године, а након истог поступка Владе као и у претходном спору, враћања, па поновне смјене, Томић је добио и трећи спор у фебруару ове године.

Због тога што га не враћају на функцију директора, он је у септембру прошле године поднио кривичну пријаву против предсједника Владе РС Радована Вишковића.

Ово је само једна у низу незаконитих смјена Владе, а спорове на сличан начин добио је и бивши директор Републичке управе за игре на срећу Младен Симић, о чему је Capital писао у тексту “За Владу РС не постоји право и правда, Симић смијењен по трећи пут”.

- Жалићу се опет, преко адвоката ћу тражити своја права. Мандат ми је до краја 2023. године - рекао је раније Младен Симић.

Истраживање Capital-a показало је да су многобројни случајеви гдје су политичке чистке директора урађене преко леђа грађана.

 

Аутор: Свјетлана Шурлан (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    23h 1m
    0
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    23h 19m
    5
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    23h 55m
    9
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    20h 50m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    19h 52m
    0