Влада Српске покренула набавку основних животних намирница

31.03.2022. 21:31
1
ИЗВОР: rtrs.tv

Влада је покренула набавку основних животних намирница. За Српску је најважније да ланци снабдијевања буду отворени, јер новца у буџету има, каже премијер Радован Вишковић.

Од почетка сукоба у Украјини, осим водећих свјетских извозника Русије и Украјине, извоз житарица и других намирница забраниле су Србија и Мађарска. Међутим, Србија је потврдила да ће помоћи региону.

Спискови намирница које би Српска и Федерација увезле из Србије показују да постоји потреба за знатно већим количинама, што Србија вјероватно неће моћи да издвоји, рекао је Радован Вишковић. Без обзира на то, Влада Српске је почела да набавља намирнице и тако ствара резерве које ће активирати у случају блокирања тржишта за увоз.

- Ако би се пореметили ланци снабдијевања, ако би цијене у неком моменту кренуле да дивљају, ми смо спремни да ово што имамо у резервама, а то ћемо набављати у наредном период - навео је Вишковић.

Захтјев са конкретним намирницама комплетиран је и предат Влади Србије, која би о томе требало ускоро да одлучи, рекао је предсједавајући Савјета министара, Зоран Тегелтија.

Након одлуке о забрани извоза житарица и других намирница, Влада Србије најавила је да ће изаћи у сусрет региону.

- Привредна комора Србије предлаже, да када је у питању цијели западни Балкан, да обезбиједи неометан извоз. Опет понављам, производа више обраде, попут брашна, уља, шећера, тако да извеземо онога што имамо довољна за нас али и довољно да извеземо - рекао је предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Када су у питању произвођачи из Републике Српске, раније је уговорена набавка 28.450 тона меркантилне пшенице, 51.800 тона меркантилног кукуруза и 50 тона пшеничне крупице из Србије. Из Федерације је уговорено 37.725 тона меркантилне пшенице и 78.120 тона меркантилног кукуруза.

- Република Српска већ има 33 уговора које су наше компаније потписале са Србијом и информације говоре да никаквих проблема неће бити у њиховој реализацији - изјавио је директор Сектора за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе БиХ Марко Комљеновић.

БиХ зависи од увоза хране. Годишње троши 450.000 тона пшенице, 1.330.000 тона кукуруза, 200.000 тона уља и 65.000 тона брашна. Знатне количине набављају се у Србији и то су уговори који су годинама на снази између предузећа из Српске и Србије.

 

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Kloc 03.04.2022. 11:59
  Vratite robne rezerve!!!
  Sada "majka Srbija" hladno može raskinuti ugovore, a vjerovatno su ugovori o snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama u rukama onih koji su bliski vlastima.
  Ma sve je ovo Monti Pajton, predlažem da se BiH zove tako.
Повезане вијести
Сутра претежно облачно Сутра претежно облачно
До 30. септембра уплатити рату пореза на непокретност До 30. септембра уплатити рату пореза на непокретност
Просјечна плата у августу 1.166 KM Просјечна плата у августу 1.166 KM
Најчитаније
 • Преминуо др Дејан Кафка
  22h 43m
  8
 • Јовичић повлачи кандидатуру, из ДНС-а позвали да гласају за Тривићеву?
  23h 53m
  4
 • Упуцан Радоје Звицер, шеф кавачког клана тешко рањен?
  15h 48m
  0
 • ОО СДС Калиновик: Спрема се велика изборна превара
  22h 14m
  7
 • Серијски силоватељ Игор Милошевић поново иза решетака
  19h 32m
  0