Влада Српске покренула набавку основних животних намирница

31.03.2022. 21:31
1
ИЗВОР: rtrs.tv

Влада је покренула набавку основних животних намирница. За Српску је најважније да ланци снабдијевања буду отворени, јер новца у буџету има, каже премијер Радован Вишковић.

Од почетка сукоба у Украјини, осим водећих свјетских извозника Русије и Украјине, извоз житарица и других намирница забраниле су Србија и Мађарска. Међутим, Србија је потврдила да ће помоћи региону.

Спискови намирница које би Српска и Федерација увезле из Србије показују да постоји потреба за знатно већим количинама, што Србија вјероватно неће моћи да издвоји, рекао је Радован Вишковић. Без обзира на то, Влада Српске је почела да набавља намирнице и тако ствара резерве које ће активирати у случају блокирања тржишта за увоз.

- Ако би се пореметили ланци снабдијевања, ако би цијене у неком моменту кренуле да дивљају, ми смо спремни да ово што имамо у резервама, а то ћемо набављати у наредном период - навео је Вишковић.

Захтјев са конкретним намирницама комплетиран је и предат Влади Србије, која би о томе требало ускоро да одлучи, рекао је предсједавајући Савјета министара, Зоран Тегелтија.

Након одлуке о забрани извоза житарица и других намирница, Влада Србије најавила је да ће изаћи у сусрет региону.

- Привредна комора Србије предлаже, да када је у питању цијели западни Балкан, да обезбиједи неометан извоз. Опет понављам, производа више обраде, попут брашна, уља, шећера, тако да извеземо онога што имамо довољна за нас али и довољно да извеземо - рекао је предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Када су у питању произвођачи из Републике Српске, раније је уговорена набавка 28.450 тона меркантилне пшенице, 51.800 тона меркантилног кукуруза и 50 тона пшеничне крупице из Србије. Из Федерације је уговорено 37.725 тона меркантилне пшенице и 78.120 тона меркантилног кукуруза.

- Република Српска већ има 33 уговора које су наше компаније потписале са Србијом и информације говоре да никаквих проблема неће бити у њиховој реализацији - изјавио је директор Сектора за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе БиХ Марко Комљеновић.

БиХ зависи од увоза хране. Годишње троши 450.000 тона пшенице, 1.330.000 тона кукуруза, 200.000 тона уља и 65.000 тона брашна. Знатне количине набављају се у Србији и то су уговори који су годинама на снази између предузећа из Српске и Србије.

 

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Kloc 03.04.2022. 11:59
  Vratite robne rezerve!!!
  Sada "majka Srbija" hladno može raskinuti ugovore, a vjerovatno su ugovori o snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama u rukama onih koji su bliski vlastima.
  Ma sve je ovo Monti Pajton, predlažem da se BiH zove tako.
Повезане вијести
Почела исплата пензија за мај Почела исплата пензија за мај
Руски инструктор за борбе прса у прса који је дао живот за Републику Српску и слободу српског народа Руски инструктор за борбе прса у прса који је дао живот за Републику Српску и слободу српс...
Позовите 1414 за лијечење Саре Недић Позовите 1414 за лијечење Саре Недић
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  11h 25m
  4
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  20h 18m
  3
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  14h 7m
  0
 • Томислав Томо Вељанчић - командант Првог добровољачког пука "Саво Дерикоња"
  13h 34m
  0
 • На Палама обиљежена 31 година од страдања 14 бораца чете „Петар Пандуревић“
  19h 45m
  1