Vlada Srpske pokrenula nabavku osnovnih životnih namirnica

31.03.2022. 21:31
1
IZVOR: rtrs.tv

Vlada je pokrenula nabavku osnovnih životnih namirnica. Za Srpsku je najvažnije da lanci snabdijevanja budu otvoreni, jer novca u budžetu ima, kaže premijer Radovan Višković.

Od početka sukoba u Ukrajini, osim vodećih svjetskih izvoznika Rusije i Ukrajine, izvoz žitarica i drugih namirnica zabranile su Srbija i Mađarska. Međutim, Srbija je potvrdila da će pomoći regionu.

Spiskovi namirnica koje bi Srpska i Federacija uvezle iz Srbije pokazuju da postoji potreba za znatno većim količinama, što Srbija vjerovatno neće moći da izdvoji, rekao je Radovan Višković. Bez obzira na to, Vlada Srpske je počela da nabavlja namirnice i tako stvara rezerve koje će aktivirati u slučaju blokiranja tržišta za uvoz.

- Ako bi se poremetili lanci snabdijevanja, ako bi cijene u nekom momentu krenule da divljaju, mi smo spremni da ovo što imamo u rezervama, a to ćemo nabavljati u narednom period - naveo je Višković.

Zahtjev sa konkretnim namirnicama kompletiran je i predat Vladi Srbije, koja bi o tome trebalo uskoro da odluči, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija.

Nakon odluke o zabrani izvoza žitarica i drugih namirnica, Vlada Srbije najavila je da će izaći u susret regionu.

- Privredna komora Srbije predlaže, da kada je u pitanju cijeli zapadni Balkan, da obezbijedi neometan izvoz. Opet ponavljam, proizvoda više obrade, poput brašna, ulja, šećera, tako da izvezemo onoga što imamo dovoljna za nas ali i dovoljno da izvezemo - rekao je predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Kada su u pitanju proizvođači iz Republike Srpske, ranije je ugovorena nabavka 28.450 tona merkantilne pšenice, 51.800 tona merkantilnog kukuruza i 50 tona pšenične krupice iz Srbije. Iz Federacije je ugovoreno 37.725 tona merkantilne pšenice i 78.120 tona merkantilnog kukuruza.

- Republika Srpska već ima 33 ugovora koje su naše kompanije potpisale sa Srbijom i informacije govore da nikakvih problema neće biti u njihovoj realizaciji - izjavio je direktor Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH Marko Komljenović.

BiH zavisi od uvoza hrane. Godišnje troši 450.000 tona pšenice, 1.330.000 tona kukuruza, 200.000 tona ulja i 65.000 tona brašna. Znatne količine nabavljaju se u Srbiji i to su ugovori koji su godinama na snazi između preduzeća iz Srpske i Srbije.

 

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Kloc 03.04.2022. 11:59
  Vratite robne rezerve!!!
  Sada "majka Srbija" hladno može raskinuti ugovore, a vjerovatno su ugovori o snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama u rukama onih koji su bliski vlastima.
  Ma sve je ovo Monti Pajton, predlažem da se BiH zove tako.
Povezane vijesti
Brnabić: Ulaganja Srbije u Srpsku biće još veća Brnabić: Ulaganja Srbije u Srpsku biće još veća
"Zlatni septembar", mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka (FOTO) "Zlatni septembar", mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka (FOTO)
Jedan radar dnevno ulovi 574 vozača Jedan radar dnevno ulovi 574 vozača
Najčitanije
 • Sjećanje: Šest godina bez Milana Mikana Kneževića
  11h 7m
  0
 • PU Istočno Sarajevo: Motociklista zadobio povrede opasne po život
  12h 35m
  0
 • Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
  10h 47m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi povrijeđeno sedam lica
  7h 53m
  0
 • Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
  13h 36m
  0