Vlada Srpske pokrenula nabavku osnovnih životnih namirnica

31.03.2022. 21:31
1
IZVOR: rtrs.tv

Vlada je pokrenula nabavku osnovnih životnih namirnica. Za Srpsku je najvažnije da lanci snabdijevanja budu otvoreni, jer novca u budžetu ima, kaže premijer Radovan Višković.

Od početka sukoba u Ukrajini, osim vodećih svjetskih izvoznika Rusije i Ukrajine, izvoz žitarica i drugih namirnica zabranile su Srbija i Mađarska. Međutim, Srbija je potvrdila da će pomoći regionu.

Spiskovi namirnica koje bi Srpska i Federacija uvezle iz Srbije pokazuju da postoji potreba za znatno većim količinama, što Srbija vjerovatno neće moći da izdvoji, rekao je Radovan Višković. Bez obzira na to, Vlada Srpske je počela da nabavlja namirnice i tako stvara rezerve koje će aktivirati u slučaju blokiranja tržišta za uvoz.

- Ako bi se poremetili lanci snabdijevanja, ako bi cijene u nekom momentu krenule da divljaju, mi smo spremni da ovo što imamo u rezervama, a to ćemo nabavljati u narednom period - naveo je Višković.

Zahtjev sa konkretnim namirnicama kompletiran je i predat Vladi Srbije, koja bi o tome trebalo uskoro da odluči, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija.

Nakon odluke o zabrani izvoza žitarica i drugih namirnica, Vlada Srbije najavila je da će izaći u susret regionu.

- Privredna komora Srbije predlaže, da kada je u pitanju cijeli zapadni Balkan, da obezbijedi neometan izvoz. Opet ponavljam, proizvoda više obrade, poput brašna, ulja, šećera, tako da izvezemo onoga što imamo dovoljna za nas ali i dovoljno da izvezemo - rekao je predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Kada su u pitanju proizvođači iz Republike Srpske, ranije je ugovorena nabavka 28.450 tona merkantilne pšenice, 51.800 tona merkantilnog kukuruza i 50 tona pšenične krupice iz Srbije. Iz Federacije je ugovoreno 37.725 tona merkantilne pšenice i 78.120 tona merkantilnog kukuruza.

- Republika Srpska već ima 33 ugovora koje su naše kompanije potpisale sa Srbijom i informacije govore da nikakvih problema neće biti u njihovoj realizaciji - izjavio je direktor Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH Marko Komljenović.

BiH zavisi od uvoza hrane. Godišnje troši 450.000 tona pšenice, 1.330.000 tona kukuruza, 200.000 tona ulja i 65.000 tona brašna. Znatne količine nabavljaju se u Srbiji i to su ugovori koji su godinama na snazi između preduzeća iz Srpske i Srbije.

 

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Kloc 03.04.2022. 11:59
  Vratite robne rezerve!!!
  Sada "majka Srbija" hladno može raskinuti ugovore, a vjerovatno su ugovori o snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama u rukama onih koji su bliski vlastima.
  Ma sve je ovo Monti Pajton, predlažem da se BiH zove tako.
Povezane vijesti
Rođene 22 bebe u Srpskoj Rođene 22 bebe u Srpskoj
Elek: Dodik obećao da će biti zaustavljena divlja gradnja na Jahorini Elek: Dodik obećao da će biti zaustavljena divlja gradnja na Jahorini
Za vikend hladnije sa slabom kišom, na planinama susnježica Za vikend hladnije sa slabom kišom, na planinama susnježica
Najčitanije
 • Najugroženijima 200 kilograma svinjskog mesa
  9h 2m
  4
 • Izabrani vršioci dužnosti članova Predsjedništva SDS-a
  23h 20m
  11
 • Teatar u sarajevskih Srba
  37m
  0
 • Pokrenut postupak protiv Srbije zbog isticanja zastave u svlačionici
  23h 4m
  0
 • Teniski klub „Vojkovići“ osvojio sedam medalja u „Zetri“
  23h 34m
  0