Влада Српске се повукла, за сада ништа од докапитализације ХЕТ-а

22.01.2022. 11:08
0
ИЗВОР: CAPITAL.ba

На сједници Скупштине акционара “Хидроелектрана на Требишњици” (ХЕТ), која се одржава у Требињу, није усвојена одлука о докапитализацији тог предузећа јер је Матично предузеће “Електропривреде Републике Српске” (ЕРС), које је већински власник ХЕТ-а, било суздржано приликом гласања, сазнаје портал Capital.

Пред Скупштину акционара ХЕТ-а стављене су на гласање, између осталог, Одлука о повећању капитала ХЕТ-а и Одлука о другој емисији редовних (обичних) акција ХЕТ-а јавном понудом, а које су подразумијевале да се то предузеће докапитализује емисијом 435 милиона акција јавном понудом на Бањалучкој берзи.

Стручњаци су ту намјеру ХЕТ-а оцијенили покушајем приватизације, али су из ЕРС истакли да то није тачно и обећавали да ће Матично предузеће задржати 65 одсто власништва, а фондови 15 одсто, чиме ће то предузеће и даље остати у власништву Републике Српске.

Мали акционари су били огорчени и тврдили су да је на сцени смишљено отимање пола (46,5 одсто) вриједности акција малих акционара.

Влада Српске је по свему судећи “повукла ручну” па је Матичном предузећу сугерисала да приликом гласања о наведеним одлукама буде суздржано, а то значи да одлуке немају већину и нису усвојене.

Овим је пропала намјера власти да докапитализује ХЕТ продајом акција на берзи.

Портал Capital је у више наврата писао како докапитализација ХЕТ-а није добро испланирана јер је остављена могућност да било ко купи дио акција и уђе у власништво, па и „Електропривреда БиХ“ која је исказала интерес.

Поред тога, да се докапитализација „ломи преко кољена“ и спроводи без озбиљних планова показала је и чињеница да је управа „Електропривреде РС“ објавила да ће, поред Матичног предузећа, и државни фондови купити акције, не појашњавајући одакле ће то бити финансирано, чиме их је довела у незавидан положај.

Мањински акционари ХЕТ-а саопштили су прије три дана да апсолутно подржавају повећање капитала јавном понудом акција на Бањалучкој берзи, али да цијена по којој се акције продају треба да буде 13 пута већа.

Најавили су да ће о упознати Милорада Додика, члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а, да управа ЕРС планираним моделом докапитализације ради на штету грађана.

 

Свјетлана Шурлан (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Новом уредбом ублажене мјере за спречавање вируса корона Новом уредбом ублажене мјере за спречавање вируса корона
Не ради систем који је Влада Српске платила 1,5 милиона КМ Не ради систем који је Влада Српске платила 1,5 милиона КМ
Синдикати у Српској поставили ултиматум Влади Републике Српске Синдикати у Српској поставили ултиматум Влади Републике Српске
Најчитаније
 • Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама
  22h 41m
  0
 • Видовданско чудо у Српској
  9h 53m
  1
 • Мушкарца усмртио трактор приликом превоза дрвета
  10h 51m
  0
 • Књига жалости поводом погибије младог Ђорђа Тојчића
  8h 53m
  0
 • Подигнута оптужница због напада на полицију
  7h 39m
  0