Влада Српске: Стручно оспособљавање у органима управе за 34 студента генерације

03.06.2021. 15:12
0
ИЗВОР: СРНА

Влада Републике Српске ове године ће омогућити стручно оспособљавање у органима управе за 34 студента генерације са два јавна универзитета у Републици Српској, у академској 2019/2020. години.

Ова одлука, која је усвојена на данашњој сједници Владе, усмјерена је ка томе да се најквалитетнији и најталентованији млади људи, односно студенти генерације, задрже у Републици Српској.

Разлог за доношење одлуке налази се у потреби да се подстакну најбољи студенти у Републици Српској да свој потенцијал унапређују и остварују резултате по којима ће бити препознати и чија ће стечена знања бити основа за развој Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Пројекат запошљавања најбољих студената који се реализује неколико година, показао је одличне резултате и многи од студената су завршили приправнички стаж у органима јавне управе и стекли неопходно радно искуство које им је потребно за запослење.

Овом одлуком обезбјеђује се стручно оспособљавање најбољим студентима јавних универзитета академске 2019/2020. године, у складу са подацима Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, који до дана ступања на снагу ове одлуке нису засновали радни однос.

Сви републички органи управе, јавна предузећа и јавне установе задужени су да у складу са својим дјелатностима и потребним стручним кадром обезбиједе стручно оспособљавање студентима из ове одлуке.

Влада је данас прихватила информацију о издвајању средстава за имплементацију активности утврђених Стратегијом развоја културе Републике Српске од 2017. до 2022. године.

Влада је задужила Министарство просвјете и културе да из гранта намијењеног за финансирање пројеката и програма, у складу са Законом о играма на срећу, издвоји потребна средства за реализацију пројекта „Култура без баријера“ у девет установа културе у Републици Српској, те пројекта „Ресурсни центар Брајевог писма“ Савеза слијепих Републике Српске.

Пројекат „Култура без баријера“ подразумијева уклањање физичких баријера, односно омогућавање приступа установама културе лицима са инвалидитетом, те доприноси побољшању статуса ових лица у задовољавању њихових културних, интелектуалних и креативних потреба.

Пројекат ће бити реализован у Музеју Херцеговине Требиње, у Сребреници у Археолошком музеју „Римски Муниципијум“ и у Народној библиотеци, у Дому културе „Филип Вишњић“ у Чајничу, У Градишци у Завичајном музеју, Соколском дому и Народној библиотеци, у Центру за културу и спорт „Раденко Мишевић“ у Рогатици и у Народној библиотеци Милићи.

С циљем унапређења приступа Брајевом писму, пројектом Савеза слијепих планирано је формирање Ресурсног центра за Брајево писмо, развој програма обуке у примјени Брајеве штампе и других алата и апликација за потребе слијепих и слабовидих лица.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    16h 25m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    15h 14m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 51m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 56m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    17h 24m
    0