Владе Републике Српске да хитно изврши уређење корита ријеке Жељезнице

23.12.2021. 15:43
0
ИЗВОР: Катера

Скупштина општине Источна Илиџа је на посљедњој сједници донијела низ закључака који се односе на приоритетна дјеловања Општине и надлежних институција, а везано за водотокове ријека Тилаве, Жељезнице и Касиндолске ријеке.

Захтијева се, од Владе Републике Српске и ЈУ „Воде Српске“, јер је то законска обавеза,  да из прихода  који се редовно за ову намјену  прикупљају  у Буџету Републике Српске  и Јавној установи „Воде Српске“ или из кредитних средстава, приоритетно изврши уређење корита ријеке Жељезнице од међуентитетске линије до Крупца,  у дужини од 5,5 километара.

Општина Источна  Илиџа  је на успјешан и адеквaтан начин одговорила „екстремним“ падавинама на угроженим подручјима и сачувала животе становника, те правовременом реакцијом спречила још веће уништење имовине и материјално-техничких средстава.

Наводе да све то не би било могуће без помоћи привредних субјеката, јавних предузећа, установа, волонтера, полиције  и становништва, којима се захваљују што су дали свој допринос у спашавању људи и имовине.

Скупштина општине Источна Илиџа тражи од Владе Републике Српске  и ресорног Министарства планско рјешавање обалоутврда ријеке Жељезнице, како не би у будућности дошло до прекида регионалног пута Сарајево – Трново ( који је од виталног значаја за Републику Српску, јер повезује Херцеговину са Сарајевско-романијском регијом).

Такође, од  Владе Републике Српске и надлежног Министарства се захтијева да се не издају било какаве дозволе и сагласности које ће реметити устаљени ток ријеке Жељезнице и Касиндолске ријеке.

Скупштина општине Источна Илиџа  је задужила начелника општине  да испита да ли има одговорности предузећа  и појединаца који су газдовали јавном и приватном имовином у горњем току Касиндолске ријеке, вршећи екплоатацију природних ресурса, чиме су допринијели стварању  потенцијалне опасности за настанак штета у доњем току Касиндолске ријеке на подручју општине Источна Илиџа. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 37m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 51m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 58m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 46m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 28m
    0