Владика Григорије одговорио: Да ли стварно не ваља да се ради на црвено слово? (ВИДЕО)

26.02.2024. 19:04
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Сигурно сте и ви чули да када је црвено слово у црквеном календару не би требало да радите кућне послове, осим оних основних попут спремања хране.

Међутим, Владика Григорије открива да то баш и није правило којег треба сијлепо да се држите.

Владика Григорије често с пратиоцима на друштвеним мрежама полемише о филозофији религије, а неријетко и разбија заблуде о чврсто укоријењеним вјеровањима код православних Срба.

Посљедња у низу дилема коју је разријешио је да ли смију да се обављају кућни послови на црквене празнике, односно када је црвено слово у црквеном календару.

Сасвим је у реду, додаје, да на "црвено слово", обавимо неодложне послове, посебно што СПЦ у свом календару има 38 празника, плус 49 недјеља која се штампа црвеним словима у календару.

- Често добијам питања да ли се смију обављати кућни послови на црквене празнике? Да ли се сме укључити веш-машина, почистити стан, опеглати одјећа? Одговор гласи: Да, смије. У већини случајева, увјерење да се не смију обављати кућни послови на црвено слово произлази из сујевјерја, а не из истинског поштовања према светитељу или празнику који се тога дана прославља - навео је Владика Григорије е на свом профилу на ТикТоку.

- Замислите да је само неки празник и ми кажемо: 'Данас не радимо ништа, али идемо у ресторан. Онда нас тамо послужују конобари, који су исто као ми хришћани и који трче и раде. И ми мислимо да смо нешто бољи од њих'. Међутим, нисмо јер они су бољи од нас у том тренутку јер нас служе. Исто тако је занимљиво моје сјећање на дјетињство када су у мом селу људи одмарали од пољских послова - прича свештеник и наставља:

- Тог дана празника нису ишли у цркву, него су играли карте и свађали се док играју карте. На Светој Гори, колико се ја сјећам, а и у манастиру у ком сам ја живио, код владике Атанасија, ми бисмо послије службе - ако се служи литургија, а наравно литургија је на празник и црвено слово, ручали, а онда бимо и радили. Ишли смо на своја послушања. Дакле, рад сам по себи никада не може бити зло. Међутим, непоштовање празника и немање респекта према светитељу којег тог дана празнујемо се огледа у томе шта ми мислимо и куда су упућене наше мисли и наша дјела, а не на то да сада сједимо и ништа не радимо - рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Владика Григорије о томе да ли треба да радимо кућне послове на црвено слово Владика Григорије о томе да ли треба да радимо кућне послове на црвено слово
Владика Григорије: Одавно СПЦ није добила два тако добра епархијска архијереја Владика Григорије: Одавно СПЦ није добила два тако добра епархијска архијереја
Нови патријарх треба да буде неко ко смије да се успротиви када треба Нови патријарх треба да буде неко ко смије да се успротиви када треба
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    20h 17m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    15h 0m
    5
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    17h 0m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    23h 18m
    0
  • Умрла глумица Радмила Живковић
    21h 44m
    0