Владика Иринеј писао Блинкену о атацима Приштине на Србе и СПЦ

29.12.2022. 20:01
1
ИЗВОР: srna.rs

Његово преосвештенство епископ источноамерички Иринеј упутио је писмо америчком државном секретару Ентонију Блинкену, у којем му је указао на забрану уласка на Косово и Метохију Његовој светости патријарху српском Порфирију и на флагрантно кршење основних људских права и вјерских слобода Срба.

Наводећи да то чини влада премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, епископ Иринеј је Блинкену скренуо пажњу на начин на који су се приштинске власти односиле према поглавару једне од најутицајних православних цркава на Балкану током божићних празника.

Владика је у писму истакао да је патријарх Порфирије на Косово и Метохију пошао да донесе поруке мира и разумијевања међу свим људима, преноси "Слово љубве".

Епископ Иринеј затражио је од власти у Вашингтону да, како у писму наводи, одлучно зауставе намјере косовских Албанаца да током божићних празника изазову немире и понове погром из 2004. године над српским народом, монаштвом и свештенством, као и вјерским и културним споменицима на Косову и Метохији.

Писма сличног садржаја упућена су и на адресе значајних званичника и институција власти САД.

Владика је упутио и протестно писмо Комисији САД за међународне вјерске слободе, која је у обавези да, у сарадњи са Стејт департментом, извјештава Конгрес о стању вјерских слобода у свијету.

Како истичу у Епархији источноамеричкој, писма протеста упућена су и на адресе високог представника Вијећа народа при УН, као и предсједавајућем Фондације "Апел савјести" у Њујорку. 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Leo 29.12.2022. 22:00
    Valjda će objaviti sadržaj odgovora
Повезане вијести
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Данас Теодорова субота Данас Теодорова субота
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    10h 44m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    19h 36m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    13h 27m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 12m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 19m
    4