Владика Јоакиније: Црква не може одустати док се њена права не остваре

30.06.2020. 20:52
0
ИЗВОР: СРНА

Црногорска власт понашањем показује да није спремна да чује глас Српске православне цркве /СПЦ/ и умних људи, али ни упозорења са међународних адреса, а СПЦ, која не тражи никаква посебна права и ништа више од оног што имају друге вјерске заједнице, не може одустати док та права не оствари, истиче Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

- На стотине људи већ је приведено, много је свештеника под кривичним пријавама, али шта друго очекивати када власт не уважава свој народ, него само жели да спроведе шта је наумила примјеном голе силе - каже владика Јоаникије, који је за "Спутњик" коментарисао ситуацију у Црној Гори након што су одлуком Националног координационог тијела и Министарства здравља забрањени јавни скупови, укључујући и литије.

Владика наводи да и реаговања љекара показују да се здравствене мјере против епидемије злоупотребљавају у политичке сврхе и да је ту много више зле воље против Цркве него медицинске памети.

- Није било слуха ни да власти чују упозорења СПЦ да за Црну Гору, њену стабилност и будућност није добро да доносе Закон о слободи вјероисповијести - додаје владика и наглашава да се питање дискриминаторног закона може лако ријешити брисањем неколико спорних чланова.

Епископ будимљанско-никшићки додаје и да искуство показује да је опасно у било којој држави кад власт угрожава слободу било чије вјере, а камоли већинске којој припада више од 70 одсто становништва и којој је народ искрено одан.

- То не може бити добро за Црну Гору, а не дај Боже да дође до већих проблема - знамо како је то на Балкану. Увијек неки горући проблеми уколико тињају и ескалирају у једном дијелу Балкана могу лако да се преточе на други дио - напомиње владика Јоаникије.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    15h 46m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    16h 0m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    15h 52m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    18h 17m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    6h 41m
    0