Владика Јоаникије: Архијереји ће одлучивати по својој савјести

17.02.2021. 11:08
0
ИЗВОР: Срна

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, уочи Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/ на којем ће бити изабран нови патријарх српски, рекао је да вјерује да ће саборни ум архијереја пресудно утицати на избор и да сви требају да дају допринос да процес бирања протекне законито.

Владика Јоаникије је истакао да сваки учесник тог догађаја треба да слиједи вољу Божију и да процес бирања протекне законито, у највећој братској слози.

- Природно је, међутим, да се уочи избора новог патријарха, епископи састају и савјетују, неизбјежно је да буде и различитих мишљења у вези са архијерејима за које се треба опредјељивати приликом гласања. Како год мислили, важно је да желимо онај избор који ће Цркви донијети највише добра и радости, који ће ојачати њено јединство - нагласио је владика Јоаникије.

Према ријечима епископа будимљанско-никшићког, када има добре воље, а не сумња да ће је бити, неће бити проблем да, уз поштовање прописане процедуре, буду изабрана тројица кандидата за коначни избор будућег патријарха.

- И по овоме се види да наш закон унапријед уважава различита мишљења и стремљења која се мање или више задовољавају избором тројице кандидата. Због тога нема суштинског разлога за теже несугласице међу архијерејима - рекао је владика Јоаникије за "Дан".

Његово преосвештенство каже да се, када буду изабрана тројица кандидата, може рећи да се са људске стране урадило све.

- Послије се приступа бирању једног од поменуте тројице са потпуном спремношћу да прихватимо вољу Божију која ће апостолским жријебом пројавити новог патријарха. Цио овај процес од почетка до краја прожима се богослужењем, молитвама и благодарењем Богу, чиме се свједочи и потврђује да се избор патријарха догађа у највећем садејству Божије и људске воље - истакао је епископ Јоаникије.

Одговарајући на питање у којој мјери политика може да има утицај на избор будућег патријарха, владика Јоаникије каже да се о томе у многим медијима посљедњих дана опширно пише, те да сматра да ће сви архијереји одлучивати по својој савјести гледајући да угоде Богу и својој Цркви.

- Да ли ће бити или неће политичког утицаја на рад предстојећег Сабора не знам, али вјерујем да ће саборни ум архијереја просвијетљен благодаћу Светога Духа пресудно утицати на избор будућег српског патријарха - истакао је владика Јоаникије.

Свети архијерејски сабор СПЦ на којем ће бити изабран нови патријарх биће одржан сутра, вјероватно у крипти Храма Светог Саве у Београду, изјавио је раније Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који је и чувар патријарашког трона СПЦ.

Митрополит Хризостом је рекао да ће Сабор трајати све док не буде изабран патријарх.

Његова светост патријарх српски Иринеј упокојио се 20. новембра у Београду од посљедица вируса корона у Војној болници "Карабурма", гдје је лијечен од 4. новембра.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште
Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут
Митрополит Јоаникије: Михољска Превлака - мјесто обнове Митрополит Јоаникије: Михољска Превлака - мјесто обнове
Најчитаније
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    12h 19m
    0
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    22h 23m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    19h 50m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    23h 10m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    19h 8m
    0