Владика Јоаникије: Ова борба ће дуго да траје

16.05.2020. 12:10
0
ИЗВОР: Srna

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поручио је по изсласку из притвора у Никшићу да ће ова борба дуго да траје и да се треба спремити.

-Имали смо један мали неспоразум ових дана са властима. Нису показали довољно памети шта значи за овај народ празник Светог Василија и шта значи литија у Никшићу- рекао је владика Јоаникије обраћајући се хиљадама вјерника не само из Никшића, него и из других крајева Црне Горе који су чекали да он и осам свештеника буду пуштени из притвора.

Он је изразио чуђење понашању црногорске власти и њеним одлукама што предузимају овакве потезе, као да су једини проблем вјера и Црква.

-Ова борба ће да траје, треба се спремити на дугу борбу. Хоћемо слободу вјере, поредак у држави, да се поштује Устав и закон. Нажалост, све мјере које су донијели нису донијели у складу са Уставом него су их донијели како су знали и умјели не поштујући Устав Црне Горе. Нека се ова борба настави, али правим Божијим средствима, истином, правдом и љубављу према нашој отаџбини- поручио је владика Јоаникије.

Он је нагласио да Црква и њени архијереји, монаси, монахиње и свештеници у Црној Гори и даље воде рачуна о зарази, вирусу корона, који постоји и од које су многи по свијету умрли.

-Ми смо хтјели да прославимо празник онако како се може, али смо стално били отворени да може бити изненеђења знајући колико народ воли Светог Василија и колико му је одан. Када смо видјели народ сабран, нашли смо најбоље рјешење - да обавимо молитвени ход- појаснио је владика Јоаникије.

Он је додао да никако нису могли да дозволе да повриједе народ јер би тек онда настао хаос, па би власт те вечери имала много више проблема.

Владика је напоменуо да су проблеми настали тек касније, као и да су полицајци били више него коректни.

-Били су коректни и професионални и људски су се понашали. Треба то поштовати- истакао је владика, те замолио хиљаде окупљених да послије његовог обраћања мирно разиђу кући.

Вјерници су се послије тога разишли, јер је испред зграде суда у Никшићу провели пуних 16 часова, чекајући ослобађање свога владике и осам свештеника.

Владици Јоаникију и свештеницима одређен је притвор послије литије у Никшићу којом је обиљежен 12. мај - Дан Светог Василија Острошког. У притвору су провели 72 сата.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    20h 47m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    5h 23m
    0
  • Данас Марковдан
    9h 5m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    4h 39m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    3h 19m
    0