Vladika Joanikije: Ova borba će dugo da traje

16.05.2020. 12:10
0
IZVOR: Srna

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije poručio je po izslasku iz pritvora u Nikšiću da će ova borba dugo da traje i da se treba spremiti.

-Imali smo jedan mali nesporazum ovih dana sa vlastima. Nisu pokazali dovoljno pameti šta znači za ovaj narod praznik Svetog Vasilija i šta znači litija u Nikšiću- rekao je vladika Joanikije obraćajući se hiljadama vjernika ne samo iz Nikšića, nego i iz drugih krajeva Crne Gore koji su čekali da on i osam sveštenika budu pušteni iz pritvora.

On je izrazio čuđenje ponašanju crnogorske vlasti i njenim odlukama što preduzimaju ovakve poteze, kao da su jedini problem vjera i Crkva.

-Ova borba će da traje, treba se spremiti na dugu borbu. Hoćemo slobodu vjere, poredak u državi, da se poštuje Ustav i zakon. Nažalost, sve mjere koje su donijeli nisu donijeli u skladu sa Ustavom nego su ih donijeli kako su znali i umjeli ne poštujući Ustav Crne Gore. Neka se ova borba nastavi, ali pravim Božijim sredstvima, istinom, pravdom i ljubavlju prema našoj otadžbini- poručio je vladika Joanikije.

On je naglasio da Crkva i njeni arhijereji, monasi, monahinje i sveštenici u Crnoj Gori i dalje vode računa o zarazi, virusu korona, koji postoji i od koje su mnogi po svijetu umrli.

-Mi smo htjeli da proslavimo praznik onako kako se može, ali smo stalno bili otvoreni da može biti izneneđenja znajući koliko narod voli Svetog Vasilija i koliko mu je odan. Kada smo vidjeli narod sabran, našli smo najbolje rješenje - da obavimo molitveni hod- pojasnio je vladika Joanikije.

On je dodao da nikako nisu mogli da dozvole da povrijede narod jer bi tek onda nastao haos, pa bi vlast te večeri imala mnogo više problema.

Vladika je napomenuo da su problemi nastali tek kasnije, kao i da su policajci bili više nego korektni.

-Bili su korektni i profesionalni i ljudski su se ponašali. Treba to poštovati- istakao je vladika, te zamolio hiljade okupljenih da poslije njegovog obraćanja mirno raziđu kući.

Vjernici su se poslije toga razišli, jer je ispred zgrade suda u Nikšiću proveli punih 16 časova, čekajući oslobađanje svoga vladike i osam sveštenika.

Vladici Joanikiju i sveštenicima određen je pritvor poslije litije u Nikšiću kojom je obilježen 12. maj - Dan Svetog Vasilija Ostroškog. U pritvoru su proveli 72 sata.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Joanikije: Kosovo je danas grdno sudilište Mitropolit Joanikije: Kosovo je danas grdno sudilište
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    14h 41m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    15h 25m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    19h 30m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    19h 34m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    5h 1m
    0