Владика Јоаникије позвао народ да остане достојанствен

01.09.2020. 15:41
0
ИЗВОР: СРНА

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије позвао је становнике Берана, који су се самоиницијативно окупили испред манастира Ђурђеви Ступови да прославе побједу у одбрани светиња, да на оваквим сабрањима остану храбри, отмени и достојанствени, као што су били током ове неравноправне борбе.

- Будите храбри, часни и одлучни и убудуће. Нека све буде мирно, часно и достојанствено на нашим сабрањима, да нико не носи оружје, већ радост у срцу и овај побједнички дух који ћете сутра уложити у изградњу наше отаџбине и братске слоге и љубави. Срећна побједа, срећна слобода! - поручио је епископ Јоаникије.

Из Митрополије црногорско-приморске саопштено је да је владика пренио окупљенима поздраве са Косова и Метохије, гдје се, како је рекао, српски народ заједно са монаштвом из Високих Дечана, Грачанице, Пећке патријаршије молио Богу док је трајала борба за сободу православне вјере, основних људских и вјерских права у Црној Гори.

- Они, такође, осјећају колика је била наша жртва и борба за вјеру и част, за достојанство и за очување памћења и памети. С друге стране, цијели српски народ гледа данас у Црну Гору, диви се и радује се овој нашој побједи која има огроман значај - рекао је владика Јоаникије.

Владика је нагласио да сви православни народи гледају у Црну Гору и диве се истрајности народа који се бори за слободу и за своју вјеру.

- И онда с поносом можемо рећи ко смо, гдје смо рођени, гдје живимо, јер је Црна Гора опрала љагу и прљавштину са свога образа кроз вашу борбу за слободу - додао је владика.

Према његовим ријечима, паметним људима је увијек било јасно да свако ко удари на вјеру, на светињу и на било чије достојанство и част не може никада побиједити, нарочито не они који су ударили на светиње.

- Ваљда је и њима сада јасно да је светиња непобједива. Нама је свима било јасно кад је наш народ изашао по цичи зими на улицу у десетинама и стотинама хиљада да брани светиње да ћемо у томе успјети. Ви сте онај безбожни закон избрисали изласком на улице још давно, а данас сте само то потврдили. Имали сте за то благослов Божији и Светога Василија Чудотоворца који нас је кријепио, као и Светог Саву и Светог великомученика Георгија побједоносца који су нам дали побједу - истакао је епископ Јоаникије.

У Црној Гори у недјељу, 30. августа, одржани су парламентарни и локални избори, а према резултатима црногорске Државне изборне комисије, ДПС освојио је 35,06 одсто, односно 143.548 гласова, коалиција "За будућност Црне Горе" 32,55 одсто или 133.267, коалиција "Мир је наша нација" 12,53 одсто или 51.297 гласова бирача, "Црно на бијело" 5,53 или 22.649, а Социјалдемократе 4,10 или 16.769 гласова.

У више црногорских градова претходно су одржаване протестне шетње против контроверзног Закона о слободи вјероисповијести којим се предвиђа отимање имовине и светиња Српске православне цркве и и њених епархија у Црној Гори.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште Митрополит Јоаникије: Косово је данас грдно судилиште
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    23h 54m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    20h 33m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    16h 51m
    7
  • Поднесен захтјев за заказивање ванредне сједнице Скупштине Џудо савеза Републике Српске
    20h 28m
    1
  • Невен Тушевљак трчи 120 километара, од Мркоњића до Острога
    23h 0m
    1