Владика Сергија освјештао споменик Србима страдалим у Доњем Вакуфу

12.09.2022. 21:54
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Након пуних 27 година Срби из Доњег Вакуфа су добили споменик за војнике и цивиле који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату. Споменик је смјештен у порти манастира “Глоговац” у Шипову, а његово освећење обавио је његово перосвештенство епископ Бихаћко-петровачки Сергије.

По ријечима епископа Сергија, споменик страдалим Србима за отаџбину ће бити на светом мјесту, које ће посјећивати како њихови најближи тако и сви православни хришћани који буду посјећивали манастир Глоговац.

Управо је Глоговац данас и био мјесто гдје су се православни вјерници скупили како би се поред освећења споменика присјетили и егзодуса Срба из Доњег Вакуфа, који на крају морали напустити своја огњишта. Храбро бранивши свој народ велики број њих је дао дијелове тијела, а неки и оно најсветије живот.

Да је ово ипак дан поноса за оне чији чланови су пострадали у 19. Срборанској бригаде, истиче и Драго Малешевић, чији син Светомир је погинуо 1995. Године на Кошћанима.

- Мени је данас срце пуно, не само због мог сина Светомира, него због свих његових сабораца који се налазе овдје на овом прелијепом споменику.

Међу уклесаним именима налази се 411 жртава које су пострадале у протеклом рату, а сама иницијатива покренута је још 2019. године, истиче цлан Управног одобра удружења 26. март Србобран, Горан Ћулум.353 борца и 58 цивилних жртава, што показује да је ова бригаде дала пуно у одбрани Републике Српске.

- Што се тиче самог споменика, на њему су уклесана имена 353 борца и 58 цивилних жртава рата са подручја Доњег Вакуфа и околине. Сама иницијатива за изградњу овог споменика кренула је 2019. године од стране нашег Удружења које носи назив по датуму оснивања 19. Србобранске бригаде. Потом смо добили благослов од владике Сергија и ево данас смо коначно дочекали и његово освећење.

Колики је значај овог споменика свједочи и предсједник Борачке организације Републике Српске, Радан Остојић, који носи упечатљиве успомене на 19. Сробранску бригаде.

- Мени су данас емоције јако изражене јер сам ја 1994. године учествујући у борби заједно са 19. Србобранском бригадом изгубио дио тијела али сам поносан на то, јер су ти борци као и остали борци све дали за одбрану Републике Српске.

Република Српска је светиња не само Србима са лијеве него и са десне стране Дрине, који су помогли изградњу споменика у Глоговцу.

- Фонд за избјегла и расељена лица у сарадњи са Србима у регион је подржао иницијативу да се подигне ово спомен обиљежје. Ми смо става да је важно његовати културу сјећања и да никада не треба заборавити своје страдале - истако је Душко Ћутило, предсједник удружења Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводина.

На поменутом освећењу био је присутан велики број вјерника и званичника из бившег војног руководства Војске Републике Српске, те институција Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО) Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО)
Сутра помен Србима убијеним у Старом Броду Сутра помен Србима убијеним у Старом Броду
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 29m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    22h 34m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    18h 43m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 22m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    16h 50m
    0