Власници паса да поштују прописе о чувању кућних љубимаца

03.09.2021. 09:48
0
ИЗВОР: СРНА

Власници паса дужни су да поштују прописе који се односе на начин држања и извођења кућних љубимаца на јавне површине, саопштено је из МУП-а Републике Српске.

Из МУП-а напомињу да је на подручју Српске евидентиран одређен број догађаја у вези са нападима паса на грађане приликом којих је долазило и до настанка озбиљних повреда.

Подсјећају се сви власници паса да су дужни да поштују Закон о заштити и добробити животиња, Правилник о држању и заштити кућних љубимаца и одлуке о начину држања и извођења кућних љубимаца на јавне површине које доносе локалне заједнице.

- Примјетно је да број паса као кућних љубимаца из године у годину биљежи тренд раста, а самим тим се повећава и њихово извођење на јавна мјеста и то врло често опасних животиња без прописаних заштитних средстава /поводника и заштитне корпе на њушци, због чега постоји основана бојазан да може доћи до њиховог напада на грађане - наводи се у саопштењу.

Из МУП-а Српске су напоменули да полицијски службеници предузимају мјере и радње из своје надлежности уколико примјете кршење члана 30. Закона о јавном реду и миру који се односи на држање животиња без надзора, а у случају кршења Закона о заштити и добробити животиња одмах се обавјештава ветеринарски инспектор и комунално-инспекцији органи локалне самоуправе.

Коментари 0
Повезане вијести
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Прича о псима који су положили живот на Кошарама (ФОТО) Прича о псима који су положили живот на Кошарама (ФОТО)
Ухапшен мушкарац који је држао и злостављао два вука и 67 паса Ухапшен мушкарац који је држао и злостављао два вука и 67 паса
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 44m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    9h 8m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    7h 23m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    23h 52m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    9h 2m
    0