Власницима аутомобила из БиХ не треба зелена карта за земље ЕУ и Србију

05.10.2020. 09:40
0
ИЗВОР: Srna

Власници моторних возила из БиХ моћи ће од 19. октобра путовати без контроле постојања зелене/бијеле карте у земље ЕУ, Швајцарску, Андору, Исланд, Норвешку и Србију, саопштено је данас из Бироа зелене карте у БиХ.

У саопштењу се прецизира да је након вишегодишњих припрема и рада на успостављању и испуњавања критеријума и одређених стандарда према европској заједници осигуравача у Бриселу, Биро зелене карте у БиХ потписао Мултилатерални гарантни споразум којим је БиХ постала чланица тзв. Подсистема регистарске ознаке.

Потписивањем овог споразума са 33 бироа ЕУ, Швајцарске и Лихтенштајна, Андоре, Исланда, Норвешке, Србије, те одлуком Комисије ЕУ од 28. септембра о примјени директиве Европског парламента и Савјета власницима моторних возила из БиХ је омогућено да од 19. октобра путују у те земље без контроле постојања зелене / бијеле карте.

- То практично значи да органи на границама Европског економског простора и других наведених земаља престају са обавезом контроле постојања зелене/бијеле карте, као доказа о постојању осигурања од одговорности за штету причињену трећима, за сва возила са регистарским ознакама - наводи се у саопштењу.

На овај начин се возила из БиХ у свему изједначавају са возилима из ЕУ, Швајцарске, Андоре, Исланда, Норвешке и Србије, што се може сматрати достизањем највиших стандарда када је ријеч и кориштењу моторних возила у Европи, истакли су из Бироа зелене карте БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    5h 55m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    19h 5m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    19h 37m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    17h 56m
    0
  • Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“
    23h 53m
    1