Власт у БиХ не зна ни поклоњени новац од ММФ-а да подијели

25.08.2021. 12:55
0
ИЗВОР: Capital

Да одговорни на функцијама у БиХ не знају шта им је посао показао је још један примјер, овај пут расподјела новца дозначеног од Међународног монетарног фонда (ММФ) у износу од 602,5 милиона марака.

Различити ставови стижу из Савјета министара БиХ, ентитетских министарстава и Централне банке БиХ, а сви су још 2016. године потписали документ у којем јасно стоји како да се новац дијели, пише портал Capital.

Из Централне банке БиХ саопштено је да је новац ММФ-а дозначен на њихов рачун и да ће га у складу са важећим законским и подзаконским актима, прослиједити на главни рачун Министарства финансија и трезора БиХ.

Додају да ће расподјелу вршити на бази одговарајуће инструкције Министарства финансија и трезора БиХ као власника рачуна.

Важећи акти, међутим, прописују другачије.

У Меморандуму о разумијевању, који су потписали представници Централне банке БиХ, Министарства финансија и трезора БиХ, два ентитетска министарства финансија и Управе за индиректно опорезивање БиХ јасно је дефинисана расподјела новца.

- За одобрена средства БиХ од ММФ-а, ЦББиХ врши даљи трансфер средстава у домаћој валути на основу примљених инструкција Федералног министарства финансија и Министарства финансија Републике Српске - наведено је.

Додаје се да "Инструкцију за коришћење средстава са подрачуна достављаће ЦББиХ министарства финансија ентитета уз истовремено достављање исте и Министартсву финансија и трезора БиХ".

И предсјећавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, који је потписник поменутог меморандума, рекао је за БХТ да ће се расподјела вршити по налогу Министарства финансија и трезора БиХ.

Из Министарства финансија Републике Српске скроз другачији став, раније је саопштено да би одлуку о расподјели средстава, која нису кредитна, него се односе на кориштење резерви свих држава чланица ММФ-а, требао донијети Фискални савјет БиХ.

Подсјећамо, ММФ је поменута средства БиХ дозначио кроз општу расподјелу СДР-а земљама чланицама у пропорцији са њиховим учешћем у капиталу ММФ тј. квотама.

Претходна расподјела СДР-а за БиХ извршена је 2009. године, а проистекла је као мјера за ублажавање посљедица глобалне финансијске и економске кризе.

Као одговор на најновију кризу узроковану пандемијом ковида 19, Одбор гувернера ММФ-а је 2. августа донио одлуку о новој алокацији СДР-а која је дозначена земљама чланицама ММФ-а.

БиХ ће ММФ-у за дозначени износ морати платити накнаду од око 302.000 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    9h 39m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    8h 55m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    6h 11m
    3
  • Данас Марковдан
    13h 21m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    4h 33m
    0