Власт у марту задужује Српску за 50 милиона КМ

08.03.2022. 15:47
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске одлучила је да овог мјесеца задужи Српску за 50 милиона марака продајом обвезница и трезорских записа.

Одлуку о емисији обвезница Влада је донијела прије пет дана, а јавни позив објављен је данас.

Предвиђено је да буде емитовано 30.000 обвезница номиналне вриједности 1.000 КМ, укупне вриједности емисије у износу од 30 милиона марака. Аукција ће бити 23. марта ове године.

- Доспијеће емисије је пет година, камата је 2,7 одсто на годишњем нивоу, главница се исплаћује једнократно по доспијећу, односно по истеку рока од пет година, а камата се исплаћује једном годишње - наведели су у Влади Републике Српске.

Додаје се да емисија нема постављен критеријум успјешности.

- Република Српска може у било које вријеме откупити обвезнице ове емисије, по било којој цијени на тржишту или на други начин, под условом да у случају куповине јавном понудом таква понуда буде јавно доступна свим власницима обвезница - дефинисали су у Влади.

Средства за измирење обавеза по овој емисији обезбјеђују се из Буџета Републике Српске.

Република Српска је до сада емитовала 72 емисије обвезница, за измирење обавеза по основу старе девизне штедње, за измирење обавеза према добављачима, за измирење обавеза по извршним судским одлукама, за измирење обавеза по основу ратне штете, а све у укупном износу од милијарду и 39 милиона марака. Поред овог, било је и 45 емисија дугорочних обвезница Републике Српске јавном понудом у износу од милијарду и 788 милиона КМ.

Почетком мјесеца Влада је објавила и јавни позив за учествовање на 72. аукцији трезорских записа. Планирани износ емисије је 20 милиона КМ, а аукција је заказана за сутра, 9. март 2022. године. Рок доспијећа трезорских записа је шест мјесеци.

CAPITAL је већ писао како дугорочним и краткорочним задуживањем, те давањем гаранција, Влада планира у овој години Републици Српској ставити на леђа терет отплате нових обавеза у износу до 1,5 милијарди марака.

Коментари 0
Повезане вијести
Начелник Калиновика огорчен на Жељку Цвијановић и Владу Српске: „Не могу им опростити“(ВИДЕО) Начелник Калиновика огорчен на Жељку Цвијановић и Владу Српске: „Не могу им опростити“(ВИДЕО)
Mлади од сутра могу да се пријаве за новчану помоћ од 100 марака Mлади од сутра могу да се пријаве за новчану помоћ од 100 марака
Новом уредбом ублажене мјере за спречавање вируса корона Новом уредбом ублажене мјере за спречавање вируса корона
Најчитаније
 • Саобраћајна несрећа у Поткрајевима
  23h 5m
  0
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  21h 52m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  4h 48m
  8
 • Обустављен саобраћај у Mокром
  23h 33m
  0
 • Сунцобран убио жену
  3h 36m
  0