Vlast u martu zadužuje Srpsku za 50 miliona KM

08.03.2022. 15:47
0
IZVOR: capital.ba

Vlada Republike Srpske odlučila je da ovog mjeseca zaduži Srpsku za 50 miliona maraka prodajom obveznica i trezorskih zapisa.

Odluku o emisiji obveznica Vlada je donijela prije pet dana, a javni poziv objavljen je danas.

Predviđeno je da bude emitovano 30.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM, ukupne vrijednosti emisije u iznosu od 30 miliona maraka. Aukcija će biti 23. marta ove godine.

- Dospijeće emisije je pet godina, kamata je 2,7 odsto na godišnjem nivou, glavnica se isplaćuje jednokratno po dospijeću, odnosno po isteku roka od pet godina, a kamata se isplaćuje jednom godišnje - navedeli su u Vladi Republike Srpske.

Dodaje se da emisija nema postavljen kriterijum uspješnosti.

- Republika Srpska može u bilo koje vrijeme otkupiti obveznice ove emisije, po bilo kojoj cijeni na tržištu ili na drugi način, pod uslovom da u slučaju kupovine javnom ponudom takva ponuda bude javno dostupna svim vlasnicima obveznica - definisali su u Vladi.

Sredstva za izmirenje obaveza po ovoj emisiji obezbjeđuju se iz Budžeta Republike Srpske.

Republika Srpska je do sada emitovala 72 emisije obveznica, za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, za izmirenje obaveza prema dobavljačima, za izmirenje obaveza po izvršnim sudskim odlukama, za izmirenje obaveza po osnovu ratne štete, a sve u ukupnom iznosu od milijardu i 39 miliona maraka. Pored ovog, bilo je i 45 emisija dugoročnih obveznica Republike Srpske javnom ponudom u iznosu od milijardu i 788 miliona KM.

Početkom mjeseca Vlada je objavila i javni poziv za učestvovanje na 72. aukciji trezorskih zapisa. Planirani iznos emisije je 20 miliona KM, a aukcija je zakazana za sutra, 9. mart 2022. godine. Rok dospijeća trezorskih zapisa je šest mjeseci.

CAPITAL je već pisao kako dugoročnim i kratkoročnim zaduživanjem, te davanjem garancija, Vlada planira u ovoj godini Republici Srpskoj staviti na leđa teret otplate novih obaveza u iznosu do 1,5 milijardi maraka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novom uredbom ublažene mjere za sprečavanje virusa korona Novom uredbom ublažene mjere za sprečavanje virusa korona
Ne radi sistem koji je Vlada Srpske platila 1,5 miliona KM Ne radi sistem koji je Vlada Srpske platila 1,5 miliona KM
Sindikati u Srpskoj postavili ultimatum Vladi Republike Srpske Sindikati u Srpskoj postavili ultimatum Vladi Republike Srpske
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  11h 23m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  8h 25m
  1
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  1h 27m
  0
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  3h 1m
  1
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  10h 41m
  0