Власт у Српској одлаже формирање Агенције за лијекове

28.12.2021. 21:20
0
ИЗВОР: capital.ba

Власт у Републици Српској још није објавила Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске у „Службеном гласнику Републике Српске“ чиме се продужава вријеме његовог ступања на снагу.

Народна скупштина Републике Српске изгласала је Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске на сједници одржаној 20. октобра 2021. године.

Након тога је 1. новембра Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске донио Одлуку о покретању поступка заштите виталног националног интереса бошњачког народа у поменутом Закону, те 8. новембра ту Одлуку и образложио.

Вијеће народа није постигло сагласност свих клубова поводом предметног Закона, као ни Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа.

Због тога је, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић 6. децембра ове године доставила Уставном суду Републике Српске, односно његовом Вијећу за заштиту виталног интереса, акт којим тражи утврђивање повреде виталног националног интереса бошњачког народа у Закону о лијековима и медицинским средствима.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске на сједници 13. децембра донијело је Рјешење којим није прихватљив захтјев Клуба делегата бошњачког народа за утврђивање повреде виталног националног интереса бошњачког народа у Закону о лијековима и медицинским средствима Републике Српске.

То Рјешење Уставног суда објављено је у „Службеном гласнику РС“ 20. децембра чиме су се стекли услови и за објаву Закона.

Међутим, од тада до данас објављена су још три броја „Службеног гласника“ али Указа о проглашењу Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске нема.

Професор уставног права Милан Благојевић потврђује да нема препрека за објаву поменутог Закона у „Службеном гласнику“.

- Процедура коју прописује Устав Републике Српске за објављивање, а онда и ступање на снагу закона окончава се завршетком поступка пред Уставним судом Републике Српске, без обзира да ли је он тај поступак исходио одлуком у меритуму или процесном одлуком. У конкретном случају одлука је била процесне природе. Одлучено је и тиме је завршена процедура и нема правних сметњи да тај Закон буде објављен - рекао је Благојевић.

Додао је да није прописано у којем року се неки пропис мора објавити у „Службеном гласнику“.

Претходно је, како је Capital објавио, директор Дирекције за сусједство и преговоре о проширењу у Европској комисији Мацеј Поховски у допису највишим званичницима Српске затражио да се обуставе све активности на успостављању Агенције за лијекове и медицинска средства на нивоу Републике Српске, истичући да ће то довести до поремећаја на тржишту и утицаће на пацијенте и здравствену заштиту.

Допис је 16. децембра упућен предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу, премијеру Српске Радовану Вишковићу и предсједавајућем Савјета министара БиХ Зорану Тегелтији.

Њихов став поводом захтјева из Европске комисије Capital је затражио јуче, а до објаве овог текста одговор није стигао.

Подсјећамо, Народна скупштина Републике Српске усвојила је 20. октобра Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске, којим се дефинише формирање ентитетске Агенције за лијекове. Закон ступа на снагу шест мјесеци од дана објављивања у “Службеном гласнику Републике Српске”.

 

Пише: Свјетлана Шурлан

Коментари 0
Повезане вијести
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 42m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    16h 6m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    11h 35m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    3h 12m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    2h 53m
    0