Воће из БиХ и даље без царине може у Европску унију

02.01.2021. 20:51
0
ИЗВОР: РТРС

Воћари из Српске и Федерације БиХ и наредних пет година своју робу моћи ће продавати без царина купцима у Европској унији јер је продужен Споразум о извозу.

Ова погодност произвођачима обезбјеђује сигуран пласман воћа и бољу цијену, а доприноси и смањењу спољнотрговинског дефицита.

То потврђују подаци - током 11 мјесеци 2019. извезено је воћа и поврћа у вриједности око 84 милиона КМ, а 2020. године скоро 90 милиона КМ.

Протекла година била је неповољна за воћаре, нарочито на подручју Поткозарја, гдје су прољећни мраз, а касније и град значајно уништили род.

Много боља ситуација је на подручју Мајевице. Шљива је добро родила и укупан род прве класе, око 2.500 тона , извезен је на тржиште ЕУ.

Очекују да ће бесцарински извоз допринијети ширењу засада.

- Значи нам то много, прво пољопривредницима који улажу и проширују капацитете, а када је произвођач сигуран да има сигурну продају, да ли је 20 -30 пфенига више или мање, не игра пуно улогу колико је важно да се откупи понуђена количина робе - каже Миле Стојић, произвођач и откупљивач из Тутњевца, Угљевик.

У току је извоз крушке на тржиште Руске Федерације, а дио овогодишњег рода јабуке воћари су испоручили на домаће тржиште у вријеме бербе.

Мање количине пласираће наредних мјесеци у земље ЕУ.

- Ми немамо за ЕУ неку велику понуду, није нам стигао нови сортимент који смо засадили. Код нас је у 70% производње ајдаред, а они ајдаред не познају, то неће да узимају - појашњава Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

Ипак, сорте јабуке гала, фуџи, пинк и бребурн продаће у скандинавске земље.

И поред свих проблема, извоз воћа расте, кажу у Спољнотрговинској комори БиХ. У првих девет мјесеци извезено је воћа у вриједности 88,9 милиона марака. Највише у Русију, ЕУ и земље окружења.

Извоз шљиве је порастао за 130%, а значајно је повећан извоз малине.

- Од свих врста воћа малина је број 1. када је у питању извоз из БиХ. Извоз крушке иде у Русију, ту је неких 7,8 милиона, а увоз је 6,4 милиона и ту имамо позитиван биланс - истакао је Немања Васић, потпредсједник Спољотрговинске коморе БиХ.

Негативан биланс извоза и увоза догодио се са јабуком. 2019. године извезли смо јабуке у вриједности 10 милиона, а увезено је око осам милиона марака, док је у 2020. извезено осам а увезено јабука вриједности 12 милиона марака.

Када дође на ред нови сортимент који су наши воћари већ засадили, а који је цијењен на европском тржишту, надају се да ће извоз бити знатно бољи.

Коментари 0
Повезане вијести
Синиша Кострешевић поново именован за директора Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић поново именован за директора Полиције Републике Српске
Топлотни талас наредних десетак дана Топлотни талас наредних десетак дана
Викендица за дан и до 1.000 марака Викендица за дан и до 1.000 марака
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  18h 24m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  23h 6m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  17h 6m
  5
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  17h 19m
  0
 • Хаос на Зрћу: Туристи претрпјели тешке повреде
  15h 6m
  0