Воће из БиХ и даље без царине може у Европску унију

02.01.2021. 20:51
0
ИЗВОР: РТРС

Воћари из Српске и Федерације БиХ и наредних пет година своју робу моћи ће продавати без царина купцима у Европској унији јер је продужен Споразум о извозу.

Ова погодност произвођачима обезбјеђује сигуран пласман воћа и бољу цијену, а доприноси и смањењу спољнотрговинског дефицита.

То потврђују подаци - током 11 мјесеци 2019. извезено је воћа и поврћа у вриједности око 84 милиона КМ, а 2020. године скоро 90 милиона КМ.

Протекла година била је неповољна за воћаре, нарочито на подручју Поткозарја, гдје су прољећни мраз, а касније и град значајно уништили род.

Много боља ситуација је на подручју Мајевице. Шљива је добро родила и укупан род прве класе, око 2.500 тона , извезен је на тржиште ЕУ.

Очекују да ће бесцарински извоз допринијети ширењу засада.

- Значи нам то много, прво пољопривредницима који улажу и проширују капацитете, а када је произвођач сигуран да има сигурну продају, да ли је 20 -30 пфенига више или мање, не игра пуно улогу колико је важно да се откупи понуђена количина робе - каже Миле Стојић, произвођач и откупљивач из Тутњевца, Угљевик.

У току је извоз крушке на тржиште Руске Федерације, а дио овогодишњег рода јабуке воћари су испоручили на домаће тржиште у вријеме бербе.

Мање количине пласираће наредних мјесеци у земље ЕУ.

- Ми немамо за ЕУ неку велику понуду, није нам стигао нови сортимент који смо засадили. Код нас је у 70% производње ајдаред, а они ајдаред не познају, то неће да узимају - појашњава Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

Ипак, сорте јабуке гала, фуџи, пинк и бребурн продаће у скандинавске земље.

И поред свих проблема, извоз воћа расте, кажу у Спољнотрговинској комори БиХ. У првих девет мјесеци извезено је воћа у вриједности 88,9 милиона марака. Највише у Русију, ЕУ и земље окружења.

Извоз шљиве је порастао за 130%, а значајно је повећан извоз малине.

- Од свих врста воћа малина је број 1. када је у питању извоз из БиХ. Извоз крушке иде у Русију, ту је неких 7,8 милиона, а увоз је 6,4 милиона и ту имамо позитиван биланс - истакао је Немања Васић, потпредсједник Спољотрговинске коморе БиХ.

Негативан биланс извоза и увоза догодио се са јабуком. 2019. године извезли смо јабуке у вриједности 10 милиона, а увезено је око осам милиона марака, док је у 2020. извезено осам а увезено јабука вриједности 12 милиона марака.

Када дође на ред нови сортимент који су наши воћари већ засадили, а који је цијењен на европском тржишту, надају се да ће извоз бити знатно бољи.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 26m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 59m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 25m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 38m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 7m
    3