Водице код Рогатице и сјећање на породицу Обрадовић (ФОТО)

03.07.2022. 18:49
0
ИЗВОР: 058.ba

За локалитет Водице који је надомак села Трново и Шљедовићи у рогатичкој Мјесној заједници Козићи, до Одбрамбено-отаџбинског рата није се, такорећи, ни знало. А онда, дође рат и ноћ између 4. и 5. јула 1992. која је била кобна за петоро чланова породице Обрадовић из села Трново, њиховог кума и ближег рођака.

Те кобне ноћи у импровизованој земуници у Водицама муслиманске комшије из околних села, са којима је глава породице Миломир Мићо Обрадовић (43) одрастао, дијелио добро и зло и вјеровао у њихово „пријатељство“, направиле су покољ у овој породици.

Убили су Миломира, његову супругу Зорку (37), кћерку Данијелу (19), сина јединца Дарка (16), затим зета Обрадовића, мужа старије кћерке Добриле, која је у то вријеме уз кћерке Милијану са непуних три године и тек рођену Маријану била у избјеглиштву у Обреновцу, Горана Перовића (27), кума Милодрага Мотику (39) и рођака Драгана Кусмука (33).

Код пригодног спомен-обиљежја у Козићима, које је откривено и освећено 7. јула 2013, а на чијем подручју је, према расположивим подацима, погинуло највише бораца у посљедњем рату, данас је одржан парастос у знак сјећања на мучки убијене Обрадовиће и њихове најрођеније.

  • Слика
  • Слика

Фото: 058.ba

Парастосу, који је служио свештеник Цркве Свете Тројице Зоран Јеринић, присуствовали су Добрила Перовић, кћерка и једини преживјели члан породице Обрадовић, потомци осталих страдалих, представници општине Рогатица на челу са замјеником наченика Јеленом Караџић и предсједником Скупштине општине Нинославом Прелићем, представници привредног и политичког живота ове локлне заједнице.

Док ћерка Добрила и остали сродници страдалих у Водицама сваке године са тугом и болом, враћају сјећање на кобну ноћ, дотле, рече предсједник Општинске борачке органзације Мишо Соколовић, њихове убице и налогодавци и након 30 година од злочина, Трновом, Чадовином, Шљедовићима и околним селима, Рогатицом, Гораждом и Сарајевом мирно шетају.

- Нико од њих нити је процесуиран, а поготово кажњен, иако су надлежни органи тужилаштвима Републике Српске и БиХ одавно предали потребну документацију за кривично гоњење - нагласио је Соколовић.

Соколовић је упознао присутне да ће ове године на локалитету Косово бити откривен и централно-спомен обиљежје борцима козићког краја.

- Идеја је да то буде 21. септембар и Мала госпојина о чему слиједи договор на ширем нивоу мјесне заједнице и општине - додао је.

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 28m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 3m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 11m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 2m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 29m
    0