Vodice kod Rogatice i sjećanje na porodicu Obradović (FOTO)

03.07.2022. 18:49
0
IZVOR: 058.ba

Za lokalitet Vodice koji je nadomak sela Trnovo i Šljedovići u rogatičkoj Mjesnoj zajednici Kozići, do Odbrambeno-otadžbinskog rata nije se, takoreći, ni znalo. A onda, dođe rat i noć između 4. i 5. jula 1992. koja je bila kobna za petoro članova porodice Obradović iz sela Trnovo, njihovog kuma i bližeg rođaka.

Te kobne noći u improvizovanoj zemunici u Vodicama muslimanske komšije iz okolnih sela, sa kojima je glava porodice Milomir Mićo Obradović (43) odrastao, dijelio dobro i zlo i vjerovao u njihovo „prijateljstvo“, napravile su pokolj u ovoj porodici.

Ubili su Milomira, njegovu suprugu Zorku (37), kćerku Danijelu (19), sina jedinca Darka (16), zatim zeta Obradovića, muža starije kćerke Dobrile, koja je u to vrijeme uz kćerke Milijanu sa nepunih tri godine i tek rođenu Marijanu bila u izbjeglištvu u Obrenovcu, Gorana Perovića (27), kuma Milodraga Motiku (39) i rođaka Dragana Kusmuka (33).

Kod prigodnog spomen-obilježja u Kozićima, koje je otkriveno i osvećeno 7. jula 2013, a na čijem području je, prema raspoloživim podacima, poginulo najviše boraca u posljednjem ratu, danas je održan parastos u znak sjećanja na mučki ubijene Obradoviće i njihove najrođenije.

  • Slika
  • Slika

Foto: 058.ba

Parastosu, koji je služio sveštenik Crkve Svete Trojice Zoran Jerinić, prisustvovali su Dobrila Perović, kćerka i jedini preživjeli član porodice Obradović, potomci ostalih stradalih, predstavnici opštine Rogatica na čelu sa zamjenikom načenika Jelenom Karadžić i predsjednikom Skupštine opštine Ninoslavom Prelićem, predstavnici privrednog i političkog života ove loklne zajednice.

Dok ćerka Dobrila i ostali srodnici stradalih u Vodicama svake godine sa tugom i bolom, vraćaju sjećanje na kobnu noć, dotle, reče predsjednik Opštinske boračke organzacije Mišo Sokolović, njihove ubice i nalogodavci i nakon 30 godina od zločina, Trnovom, Čadovinom, Šljedovićima i okolnim selima, Rogaticom, Goraždom i Sarajevom mirno šetaju.

- Niko od njih niti je procesuiran, a pogotovo kažnjen, iako su nadležni organi tužilaštvima Republike Srpske i BiH odavno predali potrebnu dokumentaciju za krivično gonjenje - naglasio je Sokolović.

Sokolović je upoznao prisutne da će ove godine na lokalitetu Kosovo biti otkriven i centralno-spomen obilježje borcima kozićkog kraja.

- Ideja je da to bude 21. septembar i Mala gospojina o čemu slijedi dogovor na širem nivou mjesne zajednice i opštine - dodao je.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    17h 12m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    16h 43m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    12h 59m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    17h 6m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    8h 54m
    2