Војска Републике Српске рушила авионе Алијансе

15.04.2021. 10:04
3
ИЗВОР: Срна

Војска Републике Српске /ВРС/ погодила је на данашњи дан 1994. године код Горажда француски авион "етандер" који је, тешко оштећен, успио да се врати на носач авиона "Клемансо" у Јадрану.

Авиони НАТО пакта почели су 10. априла 1994. године бомбардовање војних и цивилних српских циљева код Горажда.

Дуга је историја сукоба Противваздушне одбране /ПВО/ ВРС и НАТО авијације. Тако је српска ракета маја 1994. године оборила амерички авион из 555. ловачке ескадриле 31. ловачког пука. Он је долетио у зону борбеног дјеловања ради напада на ВРС.

Погодак и уништење циља било је на даљини 15 километара и висини од 5,5 километара. Послије експлозије бојеве главе прве ракете циљ се располовио, а друга ракета је погодила један од дијелова авиона.

Остаци авиона су пали на двије локације удаљене око 1,5 километара у области Ваганца. Пилот је успио да се катапултира.

У САД су послије снимили филм о спасавању свога пилота, али су цијели догађај, као и српску војску, представили у сасвим дугом контексту.

НАТО бомбардовање Републике Српске, названо као операција "Намјерна сила" од 30. августа до 20. септембра 1995. изведено је због наводног злочина у Сарајеву познатог као "Маркале два".

Пар дана прије тог "масакра", врх Републике Српске јавно је саопштио да постоје извјештаји обавјештајаца да се припрема инсценирање новог злочина на Маркалама.

Авијација НАТО-а бомбардовала је положаје Војске Републике Српске у тзв. зонама безбједности УН /Сарајево и Горажде/, али и друге положаје ВРС и релејне уређаје /Бањлука, Озрен, Пале.../.

У току НАТО бомбардовања убијена су 153 цивила. Укупан број бачених бомби на положаје ВРС износио је 1.026, од чега 708 вођених бомби. Укупна тежина баченог експлозива била је око 10.000 тона.

Приликом ваздушних напада на Републику Српску, НАТО је користио муницију пуњену осиромашеним уранијумом.

И током те акције НАТО-а, ПВО Српске оборила је авион Западне алијансе.

Француски "мираж 2000К" оборен је у септембру ракетом земља-ваздух 20 километара југоисточно од Пала. Пилот је ухваћен и касније пуштен на основу политичких преговора.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Miraž2000 2pilota 20.04.2021. 12:42
    Том приликом су заробљена 2 пилота Jose Souvignet и Frederic Chiffot.
    Преко линка испод их можете видјети након што су оборени па заробљени.
    https://www.youtube.com/watch?v=5sCzTCnUezw
  • Generic placeholder image
    НС 19.04.2021. 00:06
    Перо, знам да је ово што си написао тачни, али ме занима да ли је тачно да је официр лоји је учествовао у обарању ученик мајора Црног?
  • Generic placeholder image
    Pera iz DDR-a 15.04.2021. 17:08
    Istorije i istine radi treba spomenuti i obaranje američkog F-16 kod sela Bravsko u blizini Petrovca 02. juna 1995. Oborila ga je ssrb (srednja samohodna raketna baterija) PVO Kub-M iz sastava 155. raketne brigade PVO VRS. Beskrajno sam ponosan što sam tada bio pripadnik te brigade.
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Зашто је авионска карта јефтинија ако је купите шест мјесеци раније? Зашто је авионска карта јефтинија ако је купите шест мјесеци раније?
Окончана драма на аеродрому у Москви: Приведена путница која је пријетила бомбом Окончана драма на аеродрому у Москви: Приведена путница која је пријетила бомбом
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 8m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 26m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 53m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 41m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 2m
    0