Возачи одустају од вожње на плин

01.03.2024. 21:14
6
ИЗВОР: glassrpske.com

Усљед мањка посла проузрокованог поскупљењем гаса и куповином све новијих и модернијих аутомобила, многе механичарске радње у Српској, које се баве уградњом система за течни нафтни гас (ТНГ) у аутомобиле, ставиле су кључ у браву.

Прелазак на вожњу на плин возачима се више не исплати, а сервисери кажу да је потпуно стала уградња система и да тренутно раде само сервисирање постојећих.

Власник сервиса “Мрвица-гас” у Бањалуци Зоран Гарача рекао је за “Глас” да је ауто-­гас у посљедње три године поскупио дупло, те је на бензинским пумпама разлика између бензина и тог енергента све мања.

- Са 70 фенинга цијена ауто-гаса је скочила на 1,30 КМ. С друге стране, порасли су сви остали трошкови, тако да се мало ко од возача сад одлучује да инвестира у нову опрему и инсталације. Сада је за то потребно издвојити од 1.200 до 2.000 марака - казао је Гарача, који је дигао руке од овог посла.

Додао је да је интересовање возача за уградњу плина од пандемије короне опало за 80 одсто.

- У сервисе долазе људи ради одржавања опреме и инсталација које су раније уградили. Од уградње плина економску исплативост има само онај ко купи ауто јефтинији од 10.000 КМ - казао је Гарача.

Да возачи гледају да иду само на редовне сервисе, попут замјене уља и филтера, свједочи власник бањалучког аутосервиса “Ауто - Караћ” Илија Караћ. Према његовим ријечима, цијена уградње плина у аутомобиле код њега је отприлике иста као и 2010. године, међутим, скочили су други трошкови, због чега се, каже, мало ко одлучује на овај корак.

- Многе колеге су одлучиле да ставе кључ у браву. Не знам да ли нас у Бањалуци има још четворица пријављених, сви остали коју су то радили сад раде друге послове - казао је Караћ.

И у сервису “Ауто гас Гага” имају мање посла.

- Обим посла, што се тиче сервисирања и уградње нове опреме, код мене се у односу на прошлу годину сигурно смањио за 30 одсто - казао је власник овог сервиса Неђо Подрашчанин.

Да је дошло до смањења потрошње ауто-гаса, тврде и на бензинским пумпама, гдје се цијена по литру креће око 1,30 КМ.

Потпредсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС и директор “Крајинапетрола” Милован Бајић сматра да је промет ауто-гаса опао јер се све мање грађана одлучује на уградњу опреме и инсталација због високе цијене.

- Уградња и атестирање опреме је компликован и скуп процес - казао је Бајић.

Субвенције

Ауто-гас настаје као производ прераде природног гаса и сирове нафте, што значи да је његова производња јефтина. С друге стране, представља и еколошко гориво, јер штити природу, нема емисије штетних материја, због чега би, према ријечима Илије Караћа, и БиХ, по узору на земље Европске уније, требало да уведе субвенције за уградњу плина у аута.

Данијела Бајић

Коментари 6
 • Generic placeholder image
  Батко 04.03.2024. 07:22
  Не могу вјеровати какве глупости су написане у чланку. Гас је 1,3 , а бензин 2,7 км и не исплати се гас. На гас 100 км возим за 10 марака, а на бензин за 20. Ово је као оне приче за вријеме короне. Читаоца праве будалом.
 • Generic placeholder image
  Дејан 02.03.2024. 21:22
  @Анонимно: А шта написа јуначе?! Глава ме забољела док сам читао.
 • Generic placeholder image
  Анонимно 02.03.2024. 18:46
  SKUPLJE NA GAS JER JE DUPLO VEĆA POTROŠNJA INSKUPLJE NEGO BENZIN A TOJE PLJAČKA GRADANA JER BI.PO CENI TREBAO DESET PUTA BITI JEFTINIJI I TU PLJACKU KAO I OGROMNE SAOBRAĆAJNE.KAZNE TREBAMUZETI U OBZIR KADASE GLASA KO IMA PROGRAM ZA ZASTITU NARODA OD OGROMNE DRZAVNE RASOPNICKE ADMINISTRACIJE.
 • Generic placeholder image
  Građanin 02.03.2024. 11:29
  U normalnim zemljama je jeftinija registracija vozila i imaju subvencije za ugradnju plina jer je ekološki prihvatljiv.
 • Generic placeholder image
  Источно од Сарајева 01.03.2024. 22:00
  У нашем граду 1.16 КМ, макс. 1.20 КМ.
 • Generic placeholder image
  Sunce 01.03.2024. 21:27
  Laz cista, plin 1.30km a benzin i nafta preko 2.60km....vozim na plin i opet kad budem mjenjao auto ide benzinac ili sa vec ugradjenim plinom ili cu ja ugraditi.... Jeftine vozilo i startu, bez dizni, turbine, plutajućih zamajaca....
Повезане вијести
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил? Шта се може десити ако сипате погрешно гориво у аутомобил?
Колико дуго гориво смије стајати у резервоару? Колико дуго гориво смије стајати у резервоару?
Најчитаније
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  20h 23m
  0
 • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
  23h 47m
  0
 • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
  10h 53m
  0
 • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
  19h 16m
  0
 • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
  10h 34m
  0