Vozači odustaju od vožnje na plin

01.03.2024. 21:14
6
IZVOR: glassrpske.com

Usljed manjka posla prouzrokovanog poskupljenjem gasa i kupovinom sve novijih i modernijih automobila, mnoge mehaničarske radnje u Srpskoj, koje se bave ugradnjom sistema za tečni naftni gas (TNG) u automobile, stavile su ključ u bravu.

Prelazak na vožnju na plin vozačima se više ne isplati, a serviseri kažu da je potpuno stala ugradnja sistema i da trenutno rade samo servisiranje postojećih.

Vlasnik servisa “Mrvica-gas” u Banjaluci Zoran Garača rekao je za “Glas” da je auto-­gas u posljednje tri godine poskupio duplo, te je na benzinskim pumpama razlika između benzina i tog energenta sve manja.

- Sa 70 feninga cijena auto-gasa je skočila na 1,30 KM. S druge strane, porasli su svi ostali troškovi, tako da se malo ko od vozača sad odlučuje da investira u novu opremu i instalacije. Sada je za to potrebno izdvojiti od 1.200 do 2.000 maraka - kazao je Garača, koji je digao ruke od ovog posla.

Dodao je da je interesovanje vozača za ugradnju plina od pandemije korone opalo za 80 odsto.

- U servise dolaze ljudi radi održavanja opreme i instalacija koje su ranije ugradili. Od ugradnje plina ekonomsku isplativost ima samo onaj ko kupi auto jeftiniji od 10.000 KM - kazao je Garača.

Da vozači gledaju da idu samo na redovne servise, poput zamjene ulja i filtera, svjedoči vlasnik banjalučkog autoservisa “Auto - Karać” Ilija Karać. Prema njegovim riječima, cijena ugradnje plina u automobile kod njega je otprilike ista kao i 2010. godine, međutim, skočili su drugi troškovi, zbog čega se, kaže, malo ko odlučuje na ovaj korak.

- Mnoge kolege su odlučile da stave ključ u bravu. Ne znam da li nas u Banjaluci ima još četvorica prijavljenih, svi ostali koju su to radili sad rade druge poslove - kazao je Karać.

I u servisu “Auto gas Gaga” imaju manje posla.

- Obim posla, što se tiče servisiranja i ugradnje nove opreme, kod mene se u odnosu na prošlu godinu sigurno smanjio za 30 odsto - kazao je vlasnik ovog servisa Neđo Podraščanin.

Da je došlo do smanjenja potrošnje auto-gasa, tvrde i na benzinskim pumpama, gdje se cijena po litru kreće oko 1,30 KM.

Potpredsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS i direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić smatra da je promet auto-gasa opao jer se sve manje građana odlučuje na ugradnju opreme i instalacija zbog visoke cijene.

- Ugradnja i atestiranje opreme je komplikovan i skup proces - kazao je Bajić.

Subvencije

Auto-gas nastaje kao proizvod prerade prirodnog gasa i sirove nafte, što znači da je njegova proizvodnja jeftina. S druge strane, predstavlja i ekološko gorivo, jer štiti prirodu, nema emisije štetnih materija, zbog čega bi, prema riječima Ilije Karaća, i BiH, po uzoru na zemlje Evropske unije, trebalo da uvede subvencije za ugradnju plina u auta.

Danijela Bajić

Komentari 6
 • Generic placeholder image
  Batko 04.03.2024. 07:22
  Ne mogu vjerovati kakve gluposti su napisane u članku. Gas je 1,3 , a benzin 2,7 km i ne isplati se gas. Na gas 100 km vozim za 10 maraka, a na benzin za 20. Ovo je kao one priče za vrijeme korone. Čitaoca prave budalom.
 • Generic placeholder image
  Dejan 02.03.2024. 21:22
  @Anonimno: A šta napisa junače?! Glava me zaboljela dok sam čitao.
 • Generic placeholder image
  Anonimno 02.03.2024. 18:46
  SKUPLJE NA GAS JER JE DUPLO VEĆA POTROŠNJA INSKUPLJE NEGO BENZIN A TOJE PLJAČKA GRADANA JER BI.PO CENI TREBAO DESET PUTA BITI JEFTINIJI I TU PLJACKU KAO I OGROMNE SAOBRAĆAJNE.KAZNE TREBAMUZETI U OBZIR KADASE GLASA KO IMA PROGRAM ZA ZASTITU NARODA OD OGROMNE DRZAVNE RASOPNICKE ADMINISTRACIJE.
 • Generic placeholder image
  Građanin 02.03.2024. 11:29
  U normalnim zemljama je jeftinija registracija vozila i imaju subvencije za ugradnju plina jer je ekološki prihvatljiv.
 • Generic placeholder image
  Istočno od Sarajeva 01.03.2024. 22:00
  U našem gradu 1.16 KM, maks. 1.20 KM.
 • Generic placeholder image
  Sunce 01.03.2024. 21:27
  Laz cista, plin 1.30km a benzin i nafta preko 2.60km....vozim na plin i opet kad budem mjenjao auto ide benzinac ili sa vec ugradjenim plinom ili cu ja ugraditi.... Jeftine vozilo i startu, bez dizni, turbine, plutajućih zamajaca....
Povezane vijesti
Gorivo u BiH skuplje za pet pfeniga Gorivo u BiH skuplje za pet pfeniga
Šta se može desiti ako sipate pogrešno gorivo u automobil? Šta se može desiti ako sipate pogrešno gorivo u automobil?
Koliko dugo gorivo smije stajati u rezervoaru? Koliko dugo gorivo smije stajati u rezervoaru?
Najčitanije
 • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  20h 20m
  0
 • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
  23h 44m
  0
 • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
  10h 50m
  0
 • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
  19h 13m
  0
 • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
  10h 31m
  0