Враћена спомен-плоча српским војницима на гробљу у Приштини

02.12.2023. 14:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Споменик српским војницима страдалим у ратовима од 1912. до 1918. враћен је данас у спомен-парк на приштинско православно гробље, мјесто гдје се налазио прије измјештања.

Споменик су, у присуству представника Француске амбасаде, вратили радници Комуналног предузећа, преноси "Косово онлајн".

Бијела спомен-плоча, подигнута у славу српских јунака страдалих у периоду Балканских и Првог свјетског рата, од 1912. до 1918. године била је помјерена са доње, бочне стране спомен-парка.

Спомен-плоча измјештена је уочи обиљежавања Дана примирја у првој половини новембра без знања Епархије рашко-призренске.

У каснијем саопштењу амбасада Француске и Њемачке у Приштини потврђено да је то учињено на њихову иницијативу, уз образложење да је то урађено како би се избјегла полемика у приштинским медијима.

Уочи обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату, умјесто споменика српским војницима, постављена је нова надгробна спомен-плоча на којој на српском, албанском и француском језику пише "Француским војницима палим на Косову".

На друштвеним мрежама покренута је иницијатива појединаца и невладиних организација да се споменик врати на старо мјесто.

Коментари 0
Повезане вијести
Спомен-плоча на Врацама - свједочанство о самоорганизовању Срба Спомен-плоча на Врацама - свједочанство о самоорганизовању Срба
Тушевљак: Пресудом за уништавање спомен-плоче на Врацама правда задовољена Тушевљак: Пресудом за уништавање спомен-плоче на Врацама правда задовољена
Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву представу (ФОТО) Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву ...
Најчитаније
 • Четнички војвода Бранислав Гавриловић Брне
  17h 43m
  6
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  3h 15m
  1
 • Преминуо српски ММА репрезентативац Стефан Савић
  23h 57m
  0
 • Тужна судбина „фрушкогорске виле“
  18h 8m
  2
 • Здравствено стање генерала Младића веома тешко
  15h 20m
  2