Враћена спомен-плоча српским војницима на гробљу у Приштини

02.12.2023. 14:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Споменик српским војницима страдалим у ратовима од 1912. до 1918. враћен је данас у спомен-парк на приштинско православно гробље, мјесто гдје се налазио прије измјештања.

Споменик су, у присуству представника Француске амбасаде, вратили радници Комуналног предузећа, преноси "Косово онлајн".

Бијела спомен-плоча, подигнута у славу српских јунака страдалих у периоду Балканских и Првог свјетског рата, од 1912. до 1918. године била је помјерена са доње, бочне стране спомен-парка.

Спомен-плоча измјештена је уочи обиљежавања Дана примирја у првој половини новембра без знања Епархије рашко-призренске.

У каснијем саопштењу амбасада Француске и Њемачке у Приштини потврђено да је то учињено на њихову иницијативу, уз образложење да је то урађено како би се избјегла полемика у приштинским медијима.

Уочи обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату, умјесто споменика српским војницима, постављена је нова надгробна спомен-плоча на којој на српском, албанском и француском језику пише "Француским војницима палим на Косову".

На друштвеним мрежама покренута је иницијатива појединаца и невладиних организација да се споменик врати на старо мјесто.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо! Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо!
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    18h 24m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    19h 35m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    21h 1m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    21h 6m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    20h 34m
    0