Вреба опасност од змија

04.06.2021. 10:05
1
ИЗВОР: nezavisne.com

У домовима здравља широм Републике Српске влада несташица серума против угриза змије, а с обзиром на то да је вријеме змија, када их чешће виђамо и сусрећемо, сигурно је да грађани треба додатно да буду опрезни.

Гордана Савин, помоћница директора за медицинска питања Дома здравља Бијељина, казала је за "Независне" да тренутно у цијелој РС али и у Србији нема серума против угриза змије.

- Ми досад нисмо имали пацијената који су се јављали с угризом - казала је Савинова.

Из Дома здравља Бањалука казали су да располажу одређеном количином ампула серума антивиперинум, чији је рок трајања истекао 30. маја 2021. године.

- Институт за јавно здравство Републике Српске снабдијева здравствене установе серумом антивиперинум. Наша установа је у протеклом периоду прослиједила упит према Институту за јавно здравство Републике Српске о набавци нове количине овог серума - казали су из Дома здрваља Бањалука.

Додали су да у претходном периоду није било пацијената који су се јављали са змијским угризом.

Из Завода за хитну медицнску помоћ Кантона Сарајево упозоравају на скривену опасност која због непромишљености људе може коштати живота или озбиљних здравствених посљедица, јер у Сарајеву тренутно нема серума који значи живот у случају угриза змије отровнице.

- Још једно упозорење - у задњих пар седмица имали смо неколико случајева угриза змије отровнице, гдје је било индицирано давање антивиперинум серума - противотрова. Не би то било ништа посебно ни неуобичајено за ово доба године, међутим, тог серума тренутно нигдје у БиХ нема за набавити, а по информацији ни у околним државама, јер смо тражили гдје смо могли. Ако се и нађе, нажалост рок употребе био је до 1. јуна 2021. Зато сви ви који волите планинарити или само шетати по природи - опрез - упутио је озбиљно упозорење Русмир Баљић, шеф Инфективне клинике.

Из Хитне помоћи Дома здравља Требиње истичу да тренутно имају довољне количине серума против угриза змије.

- Уколико неког угризе отровна змија, а нема у болницама серума против угриза, у већини случајева се то заврши кобно - казали су из Хитне помоћи.

Из двије бањалучке апотеке су нам рекли да серума против уједа змија немају на стању и да већ годинама овај лијек не наручују.

Главни симптоми код угриза змије су двије угризне тачкице, црвенило, бол, оток, модрице.

- Појава змија у јуну и почетком јула није ништа необично, јер је женкама у овом периоду због будућих младих потребно више сунца и енергије, због чега се више сунчају и лове, а грађани при сусретима са змијама углавном немају разлога за страх - казао је Горан Шукало, доцент на Природно-математичком факултету у Бањалуци.

Према његовим ријечима, у Босни и Хецеговини присутне су три врсте отровнице - поскок, шарка и планински шарган.

- За човјека једино може бити фаталан угриз поскока, али често у неких 30 до 40 случејева поскок направи суви угриз, односно не убризга отров, јер економишу отровом пошто им је потребан за убијање плијена - истакнуо је Шукало.

Истиче да уколико дође до угриза, онда је ту једино начин да се убризга серум као могући лијек, али и са самим серумом треба опрезно поступити.

- Након угриза поскока у просјеку људи имају два до три сата да приме серум, а ово вријеме је краће код осјетљивијих, као што су дјеца, старије особе и они који су алергични - појашањава Шукало и додаје да је угриз задњи механизам одбране.

- Обично када кренете да га нагазите онда ће одреаговати, до тада сте потпуно сигурни, пролазите поред, он мирује са стране, док ће ове друге врсте, неотровне змије, обично покушати да побјегну - рекао је Шукало.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ja 04.06.2021. 15:55
    Niste normalni! Nemate serum.
Повезане вијести
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
У Српској све више младих људи који дарују крв У Српској све више младих људи који дарују крв
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    20h 39m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    11h 20m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    20h 39m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    16h 53m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    7h 32m
    0