Временске прилике успораваће пољопривредне радове

07.11.2023. 15:32
0
ИЗВОР: srna.rs

Временске прилике у овој седмици повремено ће успоравати обављање предвиђених пољопривредних радова на отвореном, прије свега планирану јесењу сјетву, али ће доспјеле падавине поправити стање влаге у земљишту, наведено је у седмичном агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода.

Током прошле седмице забиљежене су падавине слабијег интензитета, а захваљујући доспјелој киши из претходних седмица стање влаге у земљишту је донекле на задовољавајућем нивоу, али да би се сјетва одвијала у оптималним условима влажности и да би било довољно влаге за клијање и ницање већ посијаних култура чији су оптимални рокови у току - потребне су обилније и чешће падавине.

У билтену је наведено да тренутне временске прилике уз доста хране утичу на пораст популације пољских глодара тако да постоји опасност од њиховог пренамножења.

Агрометеоролози су указали да је у усјевима уљане репице из каснијих рокова сјетве примијећено присуство репичине лисне осе која својом исхраном може причинити велику штету, као и присуство одраслих јединки бувача које изгризају младо лишће.

- Значајно је и присуство лисних ваши које у усјевима наносе директну штету тако што сисају сокове биљака, а велику штету могу проузроковати као преносиоци биљних вируса - наведено је у агрометеоролошком билтену.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 32m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 43m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 9m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 14m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 42m
    0