Вршњачко насиље у Српској постаје свакодневница

28.02.2024. 13:01
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Вршњачко насиље у Републици Српској у протеклих пет година повећава се у континуитету због чега је важно да дефинисати мјере за поступање у наредном периоду, изјавио је начелник Управе за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске Миле Шикман.

Шикман је истакао да се укупан криминалитет малољетника у односу на пријављена пунољетна лица у континуитету смањује у посљедњих 20 година и данас износи 2,4 одсто, али да се са друге стране повећава удио малољетника који врше вршњачко насиље.

Он је навео да је МУП поводом обиљежавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља данас у Бањалуци организовао округли сто “Вршњачко насиље – превенција“, који је окупио представнике институција који се баве заштитом дјеце.

Циљ је, како је објаснио, да се разговара о малољетничкој делинквенцији, вршњачком насиљу, узроцима који доводе до тих појава и о томе на који начин се бавити овом проблематиком и како је спријечити.

Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић нагласила је да је Влада Српске опредијељена за нулту толеранцију на насиље, те подсјетила да је прошле године донесен програм мјера за сузбијање насиља и спречавање насиља у основним, средњим школама и ђачким домовима.

Она је додала да програм обухвата 11 приоритета и 69 мјера, те је актуелно доношење протокола о поступању у случају насиља, злостављања и занемаривања који потписују четири ресорна министра – за просвјету, унутрашњих послова, здравља и породице, омладине и спорта.

Цвијановићева је навела да је превенција посебно важна, рад са родитељима и ученицима и јачање стручних служби у школи, као и свих васпитно-образовних радника како би имали одређена знања да препознају насиље и реагују у датом тренутку.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Гордана Рајић каже да је насиље проблем цијелог друштва, као и да осим квалитетне законске регулативе мора постојати и одређена свијест о овој проблематици која обавезује на реаговање.

– О насиљу се пуно прича, а ниједан закон не дефинише појам насиља. Да бисмо могли адекватно да реагујемо, морамо знати шта је насиље и ја бих пошла од тога – оцијенила је Рајићева.

Када је ријеч о казнама, Рајићева је навела да је мјера која се изриче ученицима васпитна, па тек онда дисциплинска, док надлежне институције треба да раде на томе да се спријечи понашање, те да утичу да се то више не понови, преноси Мондо.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Roditelj 28.02.2024. 14:45
    Ne želim da podcjenjujem stvarne probleme vršnjačkog nasilja, al svašta se danas pod to svrstava. Djeci se u školi smanjuje ocjena za vladanje za svakakve gluposti koje možda i nemaju veze sa školom a mnogi pravi problemi se slučajno ili namjerno zaobilaze, a da ne spominjem "nedodirljivu" djecu "nedodirljivih" roditelja, koja imaju neki nepisani imunitet za sve svoje postupke.
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2h 14m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 36m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    21h 51m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 44m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    20h 50m
    1