Вуца: Сваки излазак сунца je дан писмености који не допушта да се догоди залазак цивилизације

08.09.2024. 12:34
0
ИЗВОР: katera.news

Поводом Међународног дана писмености, који се обиљежава данас широм свијета, разговарали смо са Кристином Вуцом, професором српског језика и књижевности у ЈУ Средњошколском центру „Источна Илиџа“ у Источној Илиџи.

“У почетку бијаше Ријеч, и Ријеч бијаше у Бога и Ријеч бијаше Бог. Она бијаше у почетку у Бога. Све постаде по њој“.

Говорећи Јеванђеље по Јовану, отпочела је Вуца разговор за портал „Катера“.

Она је истакла да о писмености треба говорити и писменост проповиједати кад год се за то укаже прилика, јер, нажалост, правих прилика је све мање.

- У љепоти ријечи треба уживати, а језик користити као што жене користе мирисе, помаде и шминку - ревносно са увјерењем да ће их уљепшати и учинити срећнијим - говори она.

Вуча истиче да треба бирати пажљиво праве ријечи које неће увриједити, повриједити, исмијати нити ругати се.

- Писменост оплемењује ум и душу, шири видике без граница, а права ријеч отвара врата ка неслућеним могућностима. Она човјека чини јединственим и фантастичним бићем. Само она успијева ускладити откуцаје срца и разум, повезати наизглед неповезиво. Она је насушна потреба која храни људску радозналост о љепоти и магији свијета који га окружује - указује Вуца.

За крај разговора, наша саговорница је рекла да је сваки излазак сунца дан писмености који не допушта да се догоди залазак цивилизације.

Свјетски дан писмености обиљежава се 8. септембра, након што га је утемељио Унеско још 1967. године. Идеја о обиљежавању дана писмености појавила се у септембру 1965. године у Техерану, на Свјетској конференцији министара образовања, о теми искорјењивања неписмености.

Према посљедњим расположивим подацима Организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО) из 2013, у свијету је било 757 милиона неписмених лица старих 15 и више година, од којих је 63 одсто било жена.

Коментари 0
Повезане вијести
Увођење српског језика у повратничкој општини историјски тренутак Увођење српског језика у повратничкој општини историјски тренутак
Мандрапа: Вјештина писања и читања написаног је пресудна за развој људске цивилизације Мандрапа: Вјештина писања и читања написаног је пресудна за развој људске цивилизације
Данас Међународни дан писмености Данас Међународни дан писмености
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 32m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 23m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 10m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 36m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 18m
    0