Vuca: Svaki izlazak sunca je dan pismenosti koji ne dopušta da se dogodi zalazak civilizacije

08.09.2024. 12:34
0
IZVOR: katera.news

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se obilježava danas širom svijeta, razgovarali smo sa Kristinom Vucom, profesorom srpskog jezika i književnosti u JU Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“ u Istočnoj Ilidži.

“U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj“.

Govoreći Jevanđelje po Jovanu, otpočela je Vuca razgovor za portal „Katera“.

Ona je istakla da o pismenosti treba govoriti i pismenost propovijedati kad god se za to ukaže prilika, jer, nažalost, pravih prilika je sve manje.

- U ljepoti riječi treba uživati, a jezik koristiti kao što žene koriste mirise, pomade i šminku - revnosno sa uvjerenjem da će ih uljepšati i učiniti srećnijim - govori ona.

Vuča ističe da treba birati pažljivo prave riječi koje neće uvrijediti, povrijediti, ismijati niti rugati se.

- Pismenost oplemenjuje um i dušu, širi vidike bez granica, a prava riječ otvara vrata ka neslućenim mogućnostima. Ona čovjeka čini jedinstvenim i fantastičnim bićem. Samo ona uspijeva uskladiti otkucaje srca i razum, povezati naizgled nepovezivo. Ona je nasušna potreba koja hrani ljudsku radoznalost o ljepoti i magiji svijeta koji ga okružuje - ukazuje Vuca.

Za kraj razgovora, naša sagovornica je rekla da je svaki izlazak sunca dan pismenosti koji ne dopušta da se dogodi zalazak civilizacije.

Svjetski dan pismenosti obilježava se 8. septembra, nakon što ga je utemeljio Unesko još 1967. godine. Ideja o obilježavanju dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja, o temi iskorjenjivanja nepismenosti.

Prema posljednjim raspoloživim podacima Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) iz 2013, u svijetu je bilo 757 miliona nepismenih lica starih 15 i više godina, od kojih je 63 odsto bilo žena.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uvođenje srpskog jezika u povratničkoj opštini istorijski trenutak Uvođenje srpskog jezika u povratničkoj opštini istorijski trenutak
Mandrapa: Vještina pisanja i čitanja napisanog je presudna za razvoj ljudske civilizacije Mandrapa: Vještina pisanja i čitanja napisanog je presudna za razvoj ljudske civilizacije
Danas Međunarodni dan pismenosti Danas Međunarodni dan pismenosti
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 43m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 34m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 21m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 47m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 29m
    0