Вучевић: "Спремни смо да пошаљемо војску на Косово"

12.12.2022. 10:37
0
ИЗВОР: Танјуг

Министар одбране Милош Вучевић рекао је да ће Србија заштити суверенитет и безбједност свих својих грађана, као и да је посвећена дијалогу.

Али, како је додао, за њега је потреба воља више страна.

Вучевић је за ТВ Пинк рекао да ће Србија урадити и потез више да се сачува мир, и нађе политички договор како би се избјегла ескалација.

- За то је потребна воља више страна. Модератори дијалога Београда и Приштине су често на страни Приштине. Ситуација је напета, врло напета, на КиМ је запаљива атмосфера - рекао је он.

Министар вјерује да ће Срби бити мудри и одговорни, и да неће насјести на провокације, како би се избјегао сукоб.

- Не плашимо се, али тражимо заустављање терора над Србима, кроз политички дијалог. Албин Курти жели да створи услове да је немогућ опстанак Срба на КиМ - рекао је Вучевић и додао да Курти зато стално отвара нове кризе.

Објаснио је да Курти прави амбијент да Срби кажу да не могу више тамо да опстану, јер их не чува ни ЕУЛЕКС, ни КФОР.

- КФОР је неутралан, али тако да размишља како да се уклоне барикаде. Сви се баве последицама, а треба да се баве узроцима. Откуд страх код Срба и очај да изадју на барикаде. Нек додје Борељ да им се обрати, па да му кажу што су изашли на улице, мука их натерала - рекао је Вучевић.

Он очекује да ухапшеног Дејана Пантић данас изведу пред тужиоца и да се види која му дјела стављају на терет, пошто је Приштина до сада три пута мијењала разлоге хапшења.

- Јуче је малтретиран радник обезбеђења на Газиводима Костић. Кидали су српске заставе. Фестивал лицемерја је да КФОР тврди да није било упада на Газиводе - рекао је он.

Коментаришући изјаву шефице њемачке дипломатије да ће бити одбијен захтјев Србије за слање дијела снага на КиМ по резолуцији 1244, Вучевић је примјетио да она себи даје за право да прејудицира одлуку, прије него што је Србија послала захтев.

- Спремни смо апсолутно да пошаљемо снаге. Србија због стања на терену тражи да се активира та клаузула резолуције СБ УН и тако сачува безбедност Срба, и српске имовине, цркава и манастира - рекао је министар одбране.

Оцијенио је да због реалности на терену Србија има право да тражимо активирање те клаузуле.

- Да ли ће дозволити, то ћемо да видимо. На нама је да радимо све што је у складу са медјународним правом, да тиме не показујемо жељу за сукобом, него за смиривањем и наставком дијалога - рекао је он.

Вучевић је истакао да је порука Србије да јој неком из међународне заједнице каже који је споразум тачно на снази, да ли кумановски, резолуција 1244, бриселски или вашингтонски.

- Приштина не поштује ниједан када су у питању њене обавезе, а делом ни медјународна заједница не поштује - оцијенио је он.

Вучевић се нада ће бити памети и одлучности у ЕУЛЕКС-у и КФОР-у да не дозволе уклањење барикада на силу.

- То је пут, којим не би волели да се крећемо. Нико не зна куда то може да нас одведе. Тим блокираним путевима, се готово искључиво креће српска заједница - рекао је он.

Вучевић је оцијенио да је сваки долазак приштинске полиције у српске општине на сјеверу, без сагласности српских градоначелника, рушење Бриселског споразума, а тако и оног што је гарантовала ЕУ.

Оцијенио је да својим дјеловање Рада Трајковић угрожава Србе на КиМ, и да она није жртва, те осудио опозицију у централној Србији која пристаје на наратив да су Срби са сјевера криминалци.

- Добили смо обавештајне податке да постоји неки план, да екстремисти Албанци преобуку у цивилно, нападну ЕУЛЕКС или КФОР и да то буде приказано као напад Срба. Зато је важно да наш народ буде до максимума миран, да не наседа на провокације, да деморкатски брани своја права. Да ураде све што могу да избегну сукоб - рекао је Вучевић.

Рекао је да Курти жели да створи атмосферу да протјера Србе, или да буде да су Срби испровоцирали сукобе. Говорећи о изјавама западних сила, оцијенио је да амбасадор САД Кристофер Хил има коректне изјаве, на фону америчке политике, док по њемачкој шефици дипломатије и европском комесару Борељу, испада да су Срби криви што нису напустили мјеста гдје живе.

Вучевић је поручио да се Србија не игра, те да није без потеза и стратегије шта да ради у свим ситуацијама.

- Ако то неко мисли, неозбиљан је. Знамо шта радимо у сваком трену и ситуацији, само гледамо да то води ка политичком резговору, а не ка сукобу - рекао је Вучевић.

Поручио је да то не значи да је Србија слаба и неодлучна, и да не би реаговаора, у сладу са резолуцијом УН и по свим важећим споразумумима.

Коментари 0
Повезане вијести
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 1m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    17h 25m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    12h 54m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    4h 31m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    4h 12m
    0