Вучић: „Биће донесене мере које суштински мењају друштво“

07.05.2023. 21:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће држава, након двије трагедије у којима је убијено 17 људи међу којима највише дјеце, донијети веома оштре мјере које суштински мијењају друштво.

Вучић је рекао да још нису донесене све мјере, да је посао државног руководства да се понаша рационално и да мора да буде уз свој народ и државу када је најтеже.

Он је навео да је прва мјера да се од сутра одузима нелегално оружје, а да они који га посједују имају рок од мјесец дана да га доставе без посљедица.

- Очекујемо одговорност људи да ће предати нелегално оружје, очекујемо да ћемо добити милион метака - рекао је Вучић за РТС и додао да се повећавају казне за посједовање нелегалног оружја.

Ако вам се исплати да због три метка која посједујете нелегално добијете 10-15 година затвора, каже Вучић, онда то слободно радите.

- Друга мера је 90 одстотно смањење кратких цеви, које се у ликвидацијама најчешће користе. По први пут уводимо контролу најмање једном годишње. Власници када добију позив, морају да се јаве у року од 48 сати. Тада ће се гледати и да ли користе наркотике. Тиме спречавамо да ако је неко у датом тренутку неурачунљив не почини злочин - рекао је Вучић и додао да се то односи и на ловце.

Он истиче да је кључна мјера присуство полицајаца у школама који ће помоћи код сузбијања вршњачког насиља.

- Биће добро наоружани, опремљении спремни да употребе силу - рекао је Вучић и додао да ће Србија имати 1.200 полицајаца више од броја оних који одлазе у пензију.

Он каже да држава, не заборављајући жртве и не славећи злочинце, мора да настави да разишљао како да се овакве трагедије у будућности не понове, иако за то, како каже, нема гаранција.

- Наше је да из те трагедије изађемо уједињено и да покушамо да проблеме решимо на друге начине - рекао је Вучић.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    16h 44m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 17m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 51m
    2
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 19m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    19h 57m
    0