Вучић: Финансијска помоћ за Српску, ускоро први авион из Требиња

26.08.2020. 18:00
0
ИЗВОР: RTRS

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са званичницима Српске да ће Србија до краја или почетком наредне године упутити додатну финансијску подршку Српској.

Истакао је да је морална обавеза Србије да буде уз Српску.

- Желимо да људи у Српској сачувају своја огњишта и оно што су им дједови оставили – рекао је Вучић.

Навео је да су разговарали и о веома значајној теми, а то је градња аеродрома у Требињу. Предвиђа да би први авион са овог аеродрома могао да полети до марта 2022. године.

- То нису мала улагања, али верујем да ће пројекат бити исплатив и од великог интереса за Србију, као и народ у Херцеговори и Црној Гори – рекао је Вучић.

Истакао је да се разматра и опцију учешћа у реконструкцији аеродрома у Бањалуци, али о томе ће се, како је рекао, тек причати.

Додаје да ће се формирати заједничка индустријска зона са Српском, гдје би требало заједно да се ради на дионици аутопута од 18 километара.

- Разговарали смо и о подршци младима у пољопривредној производњи, као и примарној пољопривредној производњи – рекао је Вучић.

Како каже, такође је важно да предузећа којима управља Србија имају право на различитим тендерима на нивоу БиХ.

- Причали смо и о образовању. Ићи ћемо на уједначавање школског програма, буквара, као и у заједничким екскурзијама – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће органозивати заједничка такмичења ученика Србије и Српске.

- Стало нам је до до добрих односа и до Републике Српске и поштовања Дејтонског споразума. Ми поштујемо потписане споразуме – изјавио је Вучић.

Истакао је да ће Српска и Србија наставити најближу сарадњу.

- Данас смо донијели одлуку да ћемо имати један заједнички празник. То би био дан када је пробијен Солунски фронт, 15. септембар.

- Мислим да доста помажемо Српској и моја молба је да увијек и у сваком тренутку Српска води интереса и о Републици Србији и о Српској, онаквој каквом ју је прописао Дејтон – навео је он.

Предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Србије Ана Брнабић разговарали су са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком о раније достављеном документу, у којем се указује на тежак положај Републике Српске унутар БиХ због интервенционизма високих представника, међународне заједнице и Уставног суда.

Састанку су присуствовали министар финансија Србије Синиша Мали, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Коментари 0
Повезане вијести
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Изабрана нова Влада Србије на челу са Вучевићем Изабрана нова Влада Србије на челу са Вучевићем
Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    21h 46m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    21h 53m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    18h 35m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 13m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    13h 45m
    0