Вучић: Најмање тројица Срба страдала, двојица од снајпера

24.09.2023. 21:00
10
ИЗВОР: b92.net

 

Предсjедник Србије Александар Вучић обратио се вечерас грађанима поводом данашњих дешавања на Косову и Метохији.

- Ово је један од најтежих дана за нашу земљу. Извињавам се грађанима што се нисам раније обратио. Као што знате, од 1999. године немамо директну контролу и морали смо да испитамо шта се догодило да би могли да саопштимо људима истину и да припремимо терен за доношење одлука.

Наиме, говорићу само о ономе што се догодило, а онда ћу дати оцену. Ноћас око два сата и 46 минута група Срба поставила је два камиона као барикаде у Бањској на северу КиМ, затим долази косовска полиција која покушава да уклони те барикаде и ту долази до сукоба. У њему је убијен полицајац Африм Буњаку и рањено још једно лице. У 8.57 административни прелази Јариње и Брњак су затворени, окршај и даље траје. У 10.15 Албанци саопштавају да су 4 српске општине зона антитерористичке операције. Шта се заправо догодило, да људи знају. Иако смо о томе говорили много пута, иако сам и у Бриселу и у Њујорку упозоравао да до овога може да дође, мало ко је слушао - рекао је Вучић.

- Срби, и то не људи из централне Србије, већ са КиМ су се побунили не желећи да трпе више Куртијев терор. Од 3. новембра када је из Берлина Курти сменио командира Ђурића за регион Север, 62 пута су користили тзв. косовску полицију против Срба, 22 екслатарона напада и преко 40 потеза усмерена према Србима - истакао је Вучић и рекао да ни на један начин не правда убиство албанског полицајца.

Према рijечима предсjедника, десетине Срба је за више од сат времена било потпуно окружено и десио се бруталан напад на њих.

- Они су дали "карт бланш" Куртију да се обрачуна са терористима. Према досадашњим информацијама које имамо, двојица су тешко рањена, тројица убијена и постоји бојазан да је и четврто лице страдало. Пресретали смо шта је албанска полиција радила и због превода чекамо доказе шта је албанска полиција радила - рекао је Вучић и додао да једном лицу нису хтjели да укажу помоћ и да је зато животно угрожено, за шта и постоји тонски снимци.

- Шта се даље догађало? Има једна невероватна ствар, за свега сат и двадесет минут, тих неколико десетина Срба били су потпуно окружени, рађено је логистички, изведен је бруталан напад на њих. Дали су карт бланш Куртију да се обрачуна са терористима. У овом тренутку тројица Срба су страдала, двојица од снајперске ватре, са велике удаљености, када није било потребно да буду ликвидирани, и постоји бојазан да је четврто лице страдало - рекао је Вучић.

Како је рекао, користили су снајпере, те погодили приватне куће око Бањске.

- Наиме они су до манастира дошли јер су имали два рањена младића којима су желели да укажу помоћ. Црква није имала везе са тим. Затим је кренула спин револуција. Ваљда свима који су окрваваили руке против Србије '99 године. За овај оклопни там за који су рекли да је возило Жандармерије. То је оно што су наши људи користили од 96. до 98. године и то нема везе са војском и о таквим лажима ме срамота и да говорим. Ево погледајте како то изгледа - рекао је Вучић.

Коментари 10
  • Generic placeholder image
    Bob 26.09.2023. 08:46
    @sve pametnjakovići, ti si najpametniji koji mu iz dupeta viriš i kog plaća da pišeš hvalospjeve o njemu. Ajde, šibaj!
  • Generic placeholder image
    Sve pametnjakovici 26.09.2023. 08:00
    Kako je svijet prostih razmisljanja, prosto da ne povjerujes. Kome treba rat dragi ljudi. Sjedite u kaficima i htjeli bi da budete predsjednik. Nikad Srbi u istoriji zadnjih 70. godina nisu imali predsjednika ovog kalibra.Sreca da nas velika vecina ovako misli. A vi pametnjakovici ako ste htjeli biti ,,pametni,, i upravljati necim ili nekim trebali ste raditi na sebi u svakom smislu.
  • Generic placeholder image
    Bob 26.09.2023. 08:00
    Ima li plakata podrške za poginulu srpsku braću kao što su bili plakati podrške nekoć za narkodilera Vulina? Eee, kako propadosmo i ko nam danas sudbinu kroji.
  • Generic placeholder image
    Analiza 26.09.2023. 00:23
    Po zakonu, odnosno Ustavu Srbije, predsjednik je dužan da digne vojsku ako je zemlja okupirana, što Kosovo kao dio Srbije svakako jeste...
  • Generic placeholder image
    Analiza 26.09.2023. 00:19
    Prvo je govorio da ne daju Kosovo, da ga nikad neće priznati. Pa je onda bio narativ da ne daju ništa do Ibra, pa se smanjuje polako.... ne daju sjever Kosova, pa se više ni sjever ne spominje... pa onda zajednica srpskih opština (par njih)... sad se ni to ne spominje nego kuka kako Kuriti neće ni to da realizuje... pa nema više pregovora dok ne bude zajednica srpskih opština, pa onda opet idemo na pregovore... i opet ništa... Izdaja...
  • Generic placeholder image
    Iskreno42 25.09.2023. 20:44
    Čovjek je na konferneciji govorio više o Kurtiju i Briselskom sporazumu, nego o ubijenim Srbima. Dok progone Srbe i maltretiraju srpsku djecu ovaj se bavi trivijalnostima.
  • Generic placeholder image
    augistin okoca 25.09.2023. 15:48
    Izdajnice i nesreco najveca
  • Generic placeholder image
    100za1 25.09.2023. 11:38
    rdjeve kasike i kisobran, pulen udb-askog pseta seselja tj. mali s gajbicama
  • Generic placeholder image
    Mladen 25.09.2023. 04:59
    HULJA, ZLOCINAC I BITANGA NAJGORE VRSTE.
    Narode dokle ces vise trpjeti ovu olos??
  • Generic placeholder image
    the parizer 24.09.2023. 21:25
    ZLOCINAC !!!
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 18m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 51m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 17m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 30m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 59m
    4