Вучић позвао на смирење тензија

21.09.2019. 16:11
0
ИЗВОР: Срна

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Србија дужна да чува поредак успостављен Дејтонским мировним споразумом и позвао све политичке актере у БиХ на смиривање тензија.

Вучић је позвао представнике из Републике Српске да не реагују пренагљено у интересу Српске, али и БиХ.

- Било какав сукоб значио би економски крах за све нас - рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду, послије састанка са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и представницима парламентарних странака из Републике Српске.

Вучић је додао да су представници из Републике Српске сагласни када је ријеч о опстанку Републике Српске и да имају веома негативан став према декларацији СДА.

Он је подсјетио да се Дејтонски споразум може мијењати вољом сва три народа, а не једног, те додао да се проблеми морају рјешавати дијалогом.

Вучић је рекао да ће политика Србије бити разговор, дијалог, стрпљивост.

Састанку у Генералном секретаријату предсједника Србије су присуствовали предсједници Српске демократске странке Мирко Шаровић, Демократског народног савеза Марко Павић, Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић, Народног демократског покрета Драган Чавић, Уједињене Српске Ненад Стевандић и Социјалистичке партије Петар Ђокић.

На састанку су били и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, те предсједник Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин и генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.

Састанак је услиједио након што је СДА недавно усвојила декларацију у којој се наводи да је њен примарни и дугорочни циљ усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним. Декларација предвиђа и успостављање "босанског језика".

Коментари 0
Повезане вијести
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Изабрана нова Влада Србије на челу са Вучевићем Изабрана нова Влада Србије на челу са Вучевићем
Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    11h 36m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    11h 42m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    11h 40m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    1h 18m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    10h 31m
    0