Вучић: Сада смо схватили да је за нас Јасеновац забрањено мјесто

18.07.2022. 19:57
0
ИЗВОР: tanjug.rs

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је вечерас велике системске и систематске промјене у образовању Србије, како би сачували сјећање на српске жртве.

- Сада смо схватили да је за нас Јасеновац забрањено место и зато ћемо радити да у главама српске деце то не буде забрањено место. Да би ишли у будућност морате да знате шта се догодило у прошлости - рекао је Вучић на конференцији за штампу.

Казао је да ће бити спроведене велике систематске и системске промјене у образовном систему Србије, да ће се уложити новац у виртуелне пројекције, представе, филмове, књиге и обнову важних књига, које ће бити превођене на друге језике света да би људи могли да знају шта се догодило.

- Као што немамо право да ниподаштавамо и не говоримо са највишим пијететом о жртвама других народа, попут Бошњака, не смемо да дозволимо да наше жртве бацају под ноге - поручио је он.

Рекао је да, када год планира негдје да иде, и приватно, иако нема обавезу, на примјер када год је ишао на територију БиХ, где је у 65 одсто случајева био у Српској, увек је обавијестио све о његовом доласку.

- Окренуо бих увек Бакира и Комшића. Немам обавезу да то радим, али то сам увек радио - подвукао је он.

- Тако је, додаје, било и сада - покушали смо све договором, али никада није било време за одлазак у Јасеновац. И никада неће доћи време - констатовао је он.

Вучић је пренио да када га питају хрватски новинари када ће се завршити посао о несталим особама, и када он њима каже да ће српске власти дати све од себе јер то породице заслужују да знају, они су шокирани, јер немају сазнања да је више несталих Срба него Хрвата.

- Тада схватим да они не знају да има више несталих Срба. Њима никада није нико рекао и да је Миле Будак злочинац. И зато у данашњој Хрватској имају десетине улица Миле Будака, министра просвете некадашње НДХ - указао је Вучић.

Он је рекао да је њему савјест потпуно чиста, те да зна зашто је крив многима у Србији - зато што је, каже, Београд и даље космополитски град, али и што више није антисрпски град, и што се не стиди чињенице да је српски град.

- Зато вам је сметао споменик Стефану Немањи, Обала јасеновачких жртава… 77 година се нисмо сетили Јасеновца, све насе београдске власти, јер су увек њима управљали из Загреба, управљала је та идеологија - да се некомене замеримо - примјетио је Вучић.

Додао је да је била срамота да немамо Обалу јасеновачких жртава.

- Извињавам се што сам то променио и наставићу у ових пет година да и даље будете љути на мене, а да Беоргад остане космополитски и српски град - рекао је Вучић.

Предсједник Србије рекао је  да се информација о томе да му је забрањен одлазак у Јасеновац прво појавила у хрватским медијима јуче ујутру, док из Србије није било реакције јер је Србија жељела да протестну ноту хрватском амбасадору упути у тишини.

- Рекли су да сам желео да банем и да дођем у тајну посету, претио доћи и изазвати каос, затим да је пропао тајни план посјета, Радман ми објашњава да није исто одлазак у Јасеновац и на море а ја никада нисам желео да идем на море - казао је председник.

Истиче и да су писали о украјинском авиону који је превозио оружје у Бангладеш, о томе како се "ближи Олуја, а Ацо почиње провоцирати", као и о новом Вучићевом лажном препаду на Јасеновац.

- Мислио сам да могу да промене две речи у тексту који им пошлају, али све је исто, а преписују и медији у Србији, нема разлике - каже Вучић.

Вучић је истакао данас да обожава Јадранско море, али да му је Јасеновац важнији од сваког мора.

Вучић је одговарајући на питање новинара да ли иначе не воли море или само "хрватско море", истакао да се то море зове Јадранско и да је тако учио из географије.

- Обожавам то море, то је фасцинантно, фантастично море, али не љутите се што ми је Јасеновац важнији од сваког мора, од Јадранског, али и сваког другог. Вама је намера била да кажете да је Вучић шовинста и мрзи хрватско море. Ја обожавам Јадранско море и у Словенији, Италији, Црној Гори, Хрватској, али много више од тог мог обожавања ми је стало до Јасеновца и до српских жртава - казао је Вучић.

Чим ме обавијесте о већини предлажем мандатара

Вучић рекао је вечерас, да је завршио консултације са странкама и листама које су освојиле мандата на прошлим изборима, и најавио да ће, чим га СНС, која да треба да почне разговоре са СПС, обавести да је обезбједила већину, саопштити мандатара.

Вучић је, на конференцији за штампу, казао да су га СНС и њени коалициони партнери обавјестили да већ имају већину у скупштини, која се креће од 130 до 160 народних посланика.

- Замолио сам их да ме, када заврше разговоре, обавесте о томе, да би могао у писаној ноти, у складу са уставним овлашћењима, мандат да поверим лицу које предложи СНС, а које не мора нужно да буде из те странке - објаснио је он.

Рекао је да број од 130 до 160 посланика, колику већину очекује у скупштини СНС, показује да постоје три или четири потенцијалне опције.

- Када буду знали тачно на који начин желе да формирају владу, а то очекујем одмах после конституисања скупштине, рекао сам да ме информишу о томе кога желе да предложим за мандата, и увере да су обезбедили довољан број гласова за већину. Истог дана, а најкасније у року од 24 сата од тога предложићу мандатара за састав нове владе и тада уставна улога председника у овом процесу се завршава - подвукао је Вучић.

Он је пренео да је протеклих дана са својим тимом разговарао са представницима изабраних листа у Народну скупштину Србије, у складу са Уставом Србије и закону о избору народних посланика.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Изабрана нова Влада Србије на челу са Вучевићем Изабрана нова Влада Србије на челу са Вучевићем
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    15h 14m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    15h 58m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    20h 3m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    20h 7m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    5h 34m
    0