Vučić: Sada smo shvatili da je za nas Jasenovac zabranjeno mjesto

18.07.2022. 19:57
0
IZVOR: tanjug.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras velike sistemske i sistematske promjene u obrazovanju Srbije, kako bi sačuvali sjećanje na srpske žrtve.

- Sada smo shvatili da je za nas Jasenovac zabranjeno mesto i zato ćemo raditi da u glavama srpske dece to ne bude zabranjeno mesto. Da bi išli u budućnost morate da znate šta se dogodilo u prošlosti - rekao je Vučić na konferenciji za štampu.

Kazao je da će biti sprovedene velike sistematske i sistemske promjene u obrazovnom sistemu Srbije, da će se uložiti novac u virtuelne projekcije, predstave, filmove, knjige i obnovu važnih knjiga, koje će biti prevođene na druge jezike sveta da bi ljudi mogli da znaju šta se dogodilo.

- Kao što nemamo pravo da nipodaštavamo i ne govorimo sa najvišim pijetetom o žrtvama drugih naroda, poput Bošnjaka, ne smemo da dozvolimo da naše žrtve bacaju pod noge - poručio je on.

Rekao je da, kada god planira negdje da ide, i privatno, iako nema obavezu, na primjer kada god je išao na teritoriju BiH, gde je u 65 odsto slučajeva bio u Srpskoj, uvek je obavijestio sve o njegovom dolasku.

- Okrenuo bih uvek Bakira i Komšića. Nemam obavezu da to radim, ali to sam uvek radio - podvukao je on.

- Tako je, dodaje, bilo i sada - pokušali smo sve dogovorom, ali nikada nije bilo vreme za odlazak u Jasenovac. I nikada neće doći vreme - konstatovao je on.

Vučić je prenio da kada ga pitaju hrvatski novinari kada će se završiti posao o nestalim osobama, i kada on njima kaže da će srpske vlasti dati sve od sebe jer to porodice zaslužuju da znaju, oni su šokirani, jer nemaju saznanja da je više nestalih Srba nego Hrvata.

- Tada shvatim da oni ne znaju da ima više nestalih Srba. Njima nikada nije niko rekao i da je Mile Budak zločinac. I zato u današnjoj Hrvatskoj imaju desetine ulica Mile Budaka, ministra prosvete nekadašnje NDH - ukazao je Vučić.

On je rekao da je njemu savjest potpuno čista, te da zna zašto je kriv mnogima u Srbiji - zato što je, kaže, Beograd i dalje kosmopolitski grad, ali i što više nije antisrpski grad, i što se ne stidi činjenice da je srpski grad.

- Zato vam je smetao spomenik Stefanu Nemanji, Obala jasenovačkih žrtava… 77 godina se nismo setili Jasenovca, sve nase beogradske vlasti, jer su uvek njima upravljali iz Zagreba, upravljala je ta ideologija - da se nekomene zamerimo - primjetio je Vučić.

Dodao je da je bila sramota da nemamo Obalu jasenovačkih žrtava.

- Izvinjavam se što sam to promenio i nastaviću u ovih pet godina da i dalje budete ljuti na mene, a da Beorgad ostane kosmopolitski i srpski grad - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je  da se informacija o tome da mu je zabranjen odlazak u Jasenovac prvo pojavila u hrvatskim medijima juče ujutru, dok iz Srbije nije bilo reakcije jer je Srbija željela da protestnu notu hrvatskom ambasadoru uputi u tišini.

- Rekli su da sam želeo da banem i da dođem u tajnu posetu, pretio doći i izazvati kaos, zatim da je propao tajni plan posjeta, Radman mi objašnjava da nije isto odlazak u Jasenovac i na more a ja nikada nisam želeo da idem na more - kazao je predsednik.

Ističe i da su pisali o ukrajinskom avionu koji je prevozio oružje u Bangladeš, o tome kako se "bliži Oluja, a Aco počinje provocirati", kao i o novom Vučićevom lažnom prepadu na Jasenovac.

- Mislio sam da mogu da promene dve reči u tekstu koji im pošlaju, ali sve je isto, a prepisuju i mediji u Srbiji, nema razlike - kaže Vučić.

Vučić je istakao danas da obožava Jadransko more, ali da mu je Jasenovac važniji od svakog mora.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara da li inače ne voli more ili samo "hrvatsko more", istakao da se to more zove Jadransko i da je tako učio iz geografije.

- Obožavam to more, to je fascinantno, fantastično more, ali ne ljutite se što mi je Jasenovac važniji od svakog mora, od Jadranskog, ali i svakog drugog. Vama je namera bila da kažete da je Vučić šovinsta i mrzi hrvatsko more. Ja obožavam Jadransko more i u Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, ali mnogo više od tog mog obožavanja mi je stalo do Jasenovca i do srpskih žrtava - kazao je Vučić.

Čim me obavijeste o većini predlažem mandatara

Vučić rekao je večeras, da je završio konsultacije sa strankama i listama koje su osvojile mandata na prošlim izborima, i najavio da će, čim ga SNS, koja da treba da počne razgovore sa SPS, obavesti da je obezbjedila većinu, saopštiti mandatara.

Vučić je, na konferenciji za štampu, kazao da su ga SNS i njeni koalicioni partneri obavjestili da već imaju većinu u skupštini, koja se kreće od 130 do 160 narodnih poslanika.

- Zamolio sam ih da me, kada završe razgovore, obaveste o tome, da bi mogao u pisanoj noti, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, mandat da poverim licu koje predloži SNS, a koje ne mora nužno da bude iz te stranke - objasnio je on.

Rekao je da broj od 130 do 160 poslanika, koliku većinu očekuje u skupštini SNS, pokazuje da postoje tri ili četiri potencijalne opcije.

- Kada budu znali tačno na koji način žele da formiraju vladu, a to očekujem odmah posle konstituisanja skupštine, rekao sam da me informišu o tome koga žele da predložim za mandata, i uvere da su obezbedili dovoljan broj glasova za većinu. Istog dana, a najkasnije u roku od 24 sata od toga predložiću mandatara za sastav nove vlade i tada ustavna uloga predsednika u ovom procesu se završava - podvukao je Vučić.

On je preneo da je proteklih dana sa svojim timom razgovarao sa predstavnicima izabranih lista u Narodnu skupštinu Srbije, u skladu sa Ustavom Srbije i zakonu o izboru narodnih poslanika.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije
Pjesma koja spaja Sarajevo i Jasenovac Pjesma koja spaja Sarajevo i Jasenovac
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    17h 8m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    15h 10m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    14h 3m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    14h 8m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    13h 11m
    1