Вучић у Генералној скупштини УН: Скоро све западне силе брутално погазиле Резолуцију 1244

21.09.2023. 19:25
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Предсједник Србије Александар Вучић говорио је на 78. засједању Генералне скупштине Уједињених нација гдје је јасно рекао да су скоро све западне силе брутално погазиле Повељу УН и Резолуцију 1244.

- То се десило пре 24 године и пре 15 година - рекао је Вучић и подсjетио на НАТО агресију без икакве одлуке Савјета Безбједности Уједињених Нација.

Вучић је рекао да је њемачка министарка рекла да се Њемачка држи чврсто Повеље УН и одлука и аката УН, и да никада неће одустати од тога.

- Све би то било лепо, када би било истинито. Готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 УН донету у овом високом дому, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране, а то се догодило пре 24 и пре тачно 15 година - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, први пут, незабељежено у свјетској историји, 19 најмоћнијих земаља донело је одлуку, без учешћа СБ УН - без икакве одлуке СБ УН, да сурово нападне и казни једну суверену земљу на европском тлу, како су рекли, да би спречили хуманитарну катастрофу.

- Нису се грохотом смејали када је председник Русије искористио исте те речи правдајући свој напад на Украјину. Заборавили су да су и они сами користили исти наратив, исте речи, иста објашњења - подвукао је Вучић.

Србија ниједном својом стопом није крочила на територију неке друге државе, нити угрозила њено постојање, али прије 24 године њих 19 најмоћнијих и најјачих није имало милости према малој Србији, навео је Вучић.

Када су "тај посао, завршили, рекли су како је питање Косова демократско питање и како ће бити решено у складу са Повељом УН и другим међународно-правним актима".

- А онда, пало им је на памет да 2008. године, супротно свим, али апсолутно свим актима међународног јавног права, подрже независност тзв. Косова - рекао је предсједник Србије.

Илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Косово и Метохија од Србије

Вучић је напоменуо да је илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Косово и Метохија од Србије, донијета пуну деценију након окончања ратног сукоба у нашој земљи.

Без референдума или било ког демократског облика изјашњавања грађана у Србији, чак не ни макар на самом Косову и Метохији, додао је предсједник Србије .

Ова одлука донета је у тренутку када је Србија имала владу опредељену за европске и евроатлантске интеграције, и била у свом саставу укључујући покрајину Косово и Метохија, пуноправна чланица УН, али и Савјета Европе, Оебса и низа других међународних организација. Па ипак, то није спријечило правно и политичко насиље управо од стране оних који данас предњаче у дељењу лекција са ове говорнице, рекао је Вучић.

Бесмислена објашњења, попут полицијског терора које су српске власти спроводиле у својој јужној покрајини целу деценију раније, хуманитарне кризе, прогона локалног албанског становништва, само су кап која је прелила чашу лажи и бесмислица, како би се оправдало насиље над једном сувереном земљом, и како би се њен интегритет урушио, истакао је Вучић.

Од тренутка побједе тих великих 19 над малом Србијом, 70 одсто Срба са КиМ напустило је своја огњишта, а Албанаца је за 300.000 више него што их је икада било на КиМ. Толико о праву, толико о правди, рекао је Вучић.

Горе од свега је то што нам сви они који су починили агресију против Србије, данас држе придике о територијалним интегритету Украјине, као да ми не подржавамо интегритет Украјине, а подржавамо га и подржаваћемо га, јер ми своје принципе и политику не мјењамо, без обзира на вишевјековно традиционално пријатељство са Руском Федерацијом, напоменуо је  Вучић.

Али, када их питамо о територијалном интегритету Републике Србије и ономе што су урадили мојој земљи, одговор је онај који сте сви ви представници малих земаља у свијету чули безброј пута - не враћајте се у прошлост, гледајте у будућност, јер то је једини начин да ваша земља оствари напредак, рекао је Вучић.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 32m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 14m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 47m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 21m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 6m
    3