Vučić u Generalnoj skupštini UN: Skoro sve zapadne sile brutalno pogazile Rezoluciju 1244

21.09.2023. 19:25
0
IZVOR: glassrpske.com

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija gdje je jasno rekao da su skoro sve zapadne sile brutalno pogazile Povelju UN i Rezoluciju 1244.

- To se desilo pre 24 godine i pre 15 godina - rekao je Vučić i podsjetio na NATO agresiju bez ikakve odluke Savjeta Bezbjednosti Ujedinjenih Nacija.

Vučić je rekao da je njemačka ministarka rekla da se Njemačka drži čvrsto Povelje UN i odluka i akata UN, i da nikada neće odustati od toga.

- Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito. Gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN donetu u ovom visokom domu, negirajući i gazeći baš sve one principe koje danas brane, a to se dogodilo pre 24 i pre tačno 15 godina - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, prvi put, nezabelježeno u svjetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donelo je odluku, bez učešća SB UN - bez ikakve odluke SB UN, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu, kako su rekli, da bi sprečili humanitarnu katastrofu.

- Nisu se grohotom smejali kada je predsednik Rusije iskoristio iste te reči pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste reči, ista objašnjenja - podvukao je Vučić.

Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali prije 24 godine njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji, naveo je Vučić.

Kada su "taj posao, završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje i kako će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim aktima".

- A onda, palo im je na pamet da 2008. godine, suprotno svim, ali apsolutno svim aktima međunarodnog javnog prava, podrže nezavisnost tzv. Kosova - rekao je predsjednik Srbije.

Ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije

Vučić je napomenuo da je ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije, donijeta punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba u našoj zemlji.

Bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ne ni makar na samom Kosovu i Metohiji, dodao je predsjednik Srbije .

Ova odluka doneta je u trenutku kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evropske i evroatlantske integracije, i bila u svom sastavu uključujući pokrajinu Kosovo i Metohija, punopravna članica UN, ali i Savjeta Evrope, Oebsa i niza drugih međunarodnih organizacija. Pa ipak, to nije spriječilo pravno i političko nasilje upravo od strane onih koji danas prednjače u deljenju lekcija sa ove govornice, rekao je Vučić.

Besmislena objašnjenja, poput policijskog terora koje su srpske vlasti sprovodile u svojoj južnoj pokrajini celu deceniju ranije, humanitarne krize, progona lokalnog albanskog stanovništva, samo su kap koja je prelila čašu laži i besmislica, kako bi se opravdalo nasilje nad jednom suverenom zemljom, i kako bi se njen integritet urušio, istakao je Vučić.

Od trenutka pobjede tih velikih 19 nad malom Srbijom, 70 odsto Srba sa KiM napustilo je svoja ognjišta, a Albanaca je za 300.000 više nego što ih je ikada bilo na KiM. Toliko o pravu, toliko o pravdi, rekao je Vučić.

Gore od svega je to što nam svi oni koji su počinili agresiju protiv Srbije, danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine, kao da mi ne podržavamo integritet Ukrajine, a podržavamo ga i podržavaćemo ga, jer mi svoje principe i politiku ne mjenjamo, bez obzira na viševjekovno tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom, napomenuo je  Vučić.

Ali, kada ih pitamo o teritorijalnom integritetu Republike Srbije i onome što su uradili mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predstavnici malih zemalja u svijetu čuli bezbroj puta - ne vraćajte se u prošlost, gledajte u budućnost, jer to je jedini način da vaša zemlja ostvari napredak, rekao je Vučić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Grafiti terorističke OVK na crkvi u Krajištu Grafiti terorističke OVK na crkvi u Krajištu
Srbija: Izmjereno nevjerovatnih 50 stepeni Srbija: Izmjereno nevjerovatnih 50 stepeni
Piksi ostaje selektor Srbije? Piksi ostaje selektor Srbije?
Najčitanije
 • Mladić poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Pala
  6h 40m
  0
 • Ako motor počne da se pregrijava na vrućini, potrebno je da uradite jednu stvar
  19h 2m
  0
 • Zaštitite svoje ljubimce od toplotnog udara
  5h 12m
  4
 • Jaki pljuskovi i udari vjetra, padao i grad
  20h 39m
  0
 • ''Vukovi" sa Pala kupili automobil Dragi Ruparu
  1h 9m
  0