Вучић због Сребренице у УН шаље изасланка са писмом, ево шта ће тражити

12.04.2024. 09:52
0
ИЗВОР: Танјуг

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је разговарао са предсједавајућим Генералне скупштине Уједињених нација и да ће у понедјељак послати свог специјалног изасланика код њега са писмом, у којем ће тражити да добро размисле о кршењу свих процедура, а везано за резолуцију о Сребреници.

Вучић је синоћ, након састанка са руководством Републике Српске, као процедуралне разлоге навео да је обавезно да се питањем БиХ бави Савјет безбједности УН, јер је ријеч о нестабилном региону гдје постоје међународне снаге и “онај што га зову специјални представник”.

- Они хоће да пребаце гласање са Савета безбедности на Генералну скупштину и на културу мира. Друга ствар коју су прекршили је што је у скупштини потребно две трећине, да је реч о сећању где је потребна проста већина, а чак и ако је 100 уздржаних, декларација је прошла - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, суштински разлози за то су јер је познато да су највећи спонзори Њемачка, Велика Британија, САД, Француска, па чак и Турска, за коју је рекао да им, ваљда, није лако о Јерменима да причају па се баве Србима.

Вучић је рекао да је његово друго питање хоће ли та резолуција да додатно подијели народе и земље у свијету или ће то да буде једногласно као и сваки пут.

Истакао је да ће се Србија сама невојним, политичким средствима да се супротстави свим НАТО земљама од Турске до Њемачке.

- С тим да знамо да су нам шансе минималне, али ћемо се борити до последњег тренутка. Председник Додик је тражио да се Србија бори. Ми ћемо се борити до последњег тренутка и за сваки глас - истакао је Вучић.

Навео је да је Русија имала свега седам гласова у Генералној скупштини, а да ће Србија имати много више.

Каже да је његово треће питање шта то раде у региону и шта је смисао тога.

- Да прво Србима у БиХ кажете, не, ми нећемо с вама, ви сте геноцидни народ, а да вашим комшијама у Србији кажете, е, не интересују нас аутопутеви и можемо једну траку да направимо за вас геноцидаше, а ми ћемо фини и поштени да идемо у ове друге две траке. Или ћете да кажете, не, то нема везе, то је однос према прошлости, стварно? Па да вас питам из НАТО, па кад ми покренемо питање бомбардовања и агресије на Србију, па што нам причате што се враћате у прошлост - нагласио је Вучић.

Истакао је да је то било прије само 25 година, а сада би нас да врате 29 година уназад.

- Председник (Републике Српске Милорад) Додик је рекао неке тешке ствари, велике ствари. Ја сам замолио руководство Републике Српске да сваког дана разматрају, размишљају, да виде шта им је чинити, да морамо да покушамо готово по сваку цену да сачувамо мир, међународни поредак, јер за нас су закони међународни једина брана њиховом свеукупном насиљу, насиљу моћних који би да се пере за разне ствари у савременом свету данас. Али, ћемо свакако радити свакодневно - рекао је Вучић.

Нагласио је да је коментар њемачке амбасадорке на брифингу у УН срамотан.

- Шта вам је подсвест, кад је представник Мађарске саопштио да није ово најпаметнији тренутак и најбољи тренутак и да није то за српски народ и Републику Српску - па за Србију никад није време. Е нек је за вас време. Нек ви нисте починили геноцид. Све може да буде инверзно у савременом свету, ама баш све. И овде су мислили да ће сви да се тресу од страха и да брину за своје функције. Како људи не познају српски народ. И тог дана, кад будете усвајали ту резолуцију и тог дана показаћемо вам колико смо поносити. И да нас никада нећете подјармит - рекао је Вучић.

Истиче да никада српски народ неће пристати на све те притиске, уцјене и бесмислене оптужбе.

- И тих дана позваћемо све наше грађане, и Србије и Српске, и све Србе, свуда где год да живе, на сваком месту, да истакну наше заставе, наша национална обележја. Дан касније, пошто нас прогласе за геноцидни народ, ћемо да истакнемо наша национална обележја, нашу најлепшу тробојку. И да им покажемо да Србију и српски народ никада неће моћи да се руше, ма колико се трудили - поручио је Вучић.

Запитао је шта је смисао тога, да ли да укину Српску или да осуде српски народ?

- Шта је смисао? Хоћете ли добити веће жаљење од Срба? Од онога које сте добили? А значи не тражите то, тражите нешто друго. Покажите нам шта је то што тражите. И оном лажову и фалсификатору што је писао књиге против Срба, (бошњачком члану Предсједништва БиХ Денису) Бећировићу да поручим само једну ствар, пошто се данас правио паметан па рекао није проблем у Додику него у Вучићу. Хвала ти на томе. И не знаш какав си ми комплимент дао. Ја теби тај комплимент не могу да дам. Јер ти си нико и ништа. Не радиш ово ти, ово раде Немци, Енглези и неки други. А ти си нико и ништа. Као што си увек је био, сем ситног лажова и фалсификатора - рекао је Вучић.

Поручио је да „ћемо се борити до последњег тренутка, до последње капи зноја дати све од себе“.

- Па ћемо да видимо. Борба им неће бити лака. У сваком случају нас очекује тежак период - додао је Вучић.

Вучић је рекао да подносиоци нацрта резолуције о Сребреници планирају гласање о њој у Генералној скупштини УН-а, 2. маја и навео да су смислили “трик” да то гласање буде простом већином, што, како је рекао, смањује шансе Србије.

Навео је да ће вјероватно 17. априла нацрт бити предат УН-у и да ће се промијенити систем гласања, па ће уместо двотрећинске већине, сада бити довољна проста већина.

- То није чак ни проста већина. То је од оних који нису уздржани. А за претпоставити је да ће највећи број бити уздржаних. Дакле, ти што су уздржани не подржавају резолуцију или било који други општи правни акт - рекао је Вучић.

Додао је да су шансе Србије мале, поготово што има, како је навео, доста држава у региону које ће подржати резолуцију, јер једва чекају да се, рекао је, додворе западним силама, али да ће се Србија борити даноноћно.

- И видећете, малена Србија о јаду ће да забави све ове велике силе, које желе да донесу акт којим ће да ту једну малу и слободарску земљу казне - поручио је Вучић.

Коментари 0
Повезане вијести
Медији: Ово је комплетан финални текст Резолуције о Сребреници Медији: Ово је комплетан финални текст Резолуције о Сребреници
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Поново одгођено гласање о резолуцији о Сребреници Поново одгођено гласање о резолуцији о Сребреници
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 12m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 56m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 9m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 23m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 15m
    0