Вукановић: Тајкуни однијели милионе марака

10.09.2019. 12:36
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Не очекујем да тренутна владајућа коалиција прихвати Нацрт закона о забрани продаје државног капитала у Републици Српској офшор компанијама, зато што то директно вријеђа њихове функционере и тајкуне њихових партија.

Рекао је ово народни посланик Небојша Вукановић, након што се у приједлогу дневног реда сједнице Народне скупштине нашао и нацрт поменутог закона.

– Законом можемо спријечити тајкуне и домаће корумпиране политичаре, који су изнијели милионе марака са ових простора, да оперу тај новац и овдје се врате као инвеститор. Основни циљ тих офшор зона јесте да се не плаћа никакав порез на опљачкани новац и да се сакрије идентитет, јер никада се иза тих компанија не крију страни инвеститори – објаснио је Вукановић.

Он наглашава да је свјестан да неће наићи на већинску подршку у НСРС, јер, како каже, није он износио милионе из РС, већ управо они из владајуће коалиције, који већ говоре да је његов закон непримјењив.

– Закон сам израдио уз координацију и консултовање с адвокатима и правницима из Београда који се баве привредом. Наравно да је закон примјењив, а његов циљ је спријечити да домаћи политичари и тајкуни  који су опљачкали овај нараод, новац који су изнијели одавде оперу преко оф-шор компанија и да се сакривени иза тих компанија појаве као лажни инвеститори, који ће да купују наше природне ресурсе – објашњава он.

Напомиње да је прије неколико мјесеци предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић, сам признао да има једну такву компанију на Кипру, чији су власници формално Грци, али је прави власник и оснивач управо Ђукановић.

– Исто се ради и код нас. Имате политичаре и тајкуне који су мафијашким и криминалним пословима изнели огроман новац са ових простора, који се мјери са стотинама милиона КМ. Они желе да се тај новац и њихов идентитет саркију у некој офшор зони, да не плаћају никакв порез и онда са тим новцем који су опљачкали купују наша природна богатства, ресурсе – истакао је Вукановић.

Неће тјерати инвеститоре

Наглашава да овај закон неће отјерати стране инвеститиоре, већ само уредити зону пословања с наведеним компанијама.

– Нека људи који критикују овај закон нађу један пример успешне приватизације путем офшор зоне. А сигурно знају да је преко индустрије Републике Српске и Банке Српске, преко офшор компанија из Републике Српске изнесено милијарде марака – закључио је Вукановић.

Свјестан да његов закон неће прихватити владајућа структура, наглашава да ће се око овог приједлога повести добра расправа у НСРС на сједници 17. септембра.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    komsijа 10.09.2019. 12:56
    Iako je stranacki opredijeljen, a ja ne volim stranke, ovaj covjek radi pravu stvar. Samo naprijed i podrska iz Hercegovine!
Повезане вијести
Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“ Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“
Елек: На јавну трибину Листе „За правду и ред“ дошао сам са сарадницима и пријатељима Елек: На јавну трибину Листе „За правду и ред“ дошао сам са сарадницима и пријатељима
Вукановић пита да ли Српска Законом о непокретној имовини признаје Шмита Вукановић пита да ли Српска Законом о непокретној имовини признаје Шмита
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    11h 24m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    10h 19m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    5h 7m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    14h 41m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    6h 13m
    0