Вукмир: За сада без препоруке за ношење маски

20.07.2022. 14:23
2
ИЗВОР: srna.rs

Институт за јавно здравство Републике Српске за сада неће издавати препоруку ношења заштитних маски, али ће евентуална таква одлука зависити од епидемиолошке ситуације, изјавила је Срни начелник Службе за епидемиологију у овом институту Нина Родић Вукмир.

Вукмирова је истакла да ће за сада ношење маски бити лични избор.

- Важна је индивидуална одговорност, свако сам процјењује ризике за своје здравље, али и ризике које може да допринесе у заједници - рекла је Вукмирова.

Она је додала да је евидентиран пораст броја обољелих од вируса корона.

- У Европи и код нас већина случајева је са блажим симптомима који се практично преходају, неке особе имају тежу клиничку слику, већина су старије особе са припадајућим хроничним стањима које и остале заразне болести подносе теже - рекла је Вукмирова.

Она је навела да је у Српској у протекла 24 часа 58 одсто узорака /141 особа/ било позитивно на вирус корона, а да је хоспитализовано 66, од којих је једна особа на респиратору.

- Стопа хоспитализације јесте у блажем порасту, али не биљежимо пораст умрлих, смртност је као и у другим земљама на ниском нивоу. Особе се лијече и на тај начин пролазе кроз овај сој вируса - истакла је Вукмирова.

Она је нагласила да вакцинација и даље остаје најважнија мјера заштите када је ријеч о заразним болестима, а коју је у Српској примило око 40 одсто становништва.

Вукмирова је напоменула да ЕУ дигитални зелени сертификат више није "зелен" уколико није примљена трећа доза.

- Ових дана вакцину примају највише људи који планирају путовања или дужи боравак у иностранству, па се одлучују и на четврту дозу - рекла је Вукмирова.

У Институту за јавно здравство Српске на располагању су вакцине "модерна", "фајзер" и "синофарм", вакцинација је омогућена радним даном.

Свјетска здравствена организација упозорила је јуче да са огранком омикрон соја вируса корона који предводи растући талас инфекција у Европи, земље треба да убрзају прихватање вакцина и врате мјере као што је ношење маски, како би се избјегла строжа ограничења, јер се приближавају јесен и зима. 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Doktor 20.07.2022. 20:39
    S obzirom da je na čelu ovog Instituta za javno zdravstvo jedno kriminalno, presuđeno govedo sa srednjoškolskom spremom, a koji veze sa medicinom nema, vrlo je moguće da je i ova načelnica Službe im za epidemiologiju sve samo ne doktor medicine, specijalista epidemiologije. A, ako kojim slučajem i jeste onda, da ičeg od Hipokrata u sebi ima, davno bi dala ostavku čim su joj za direktora postavili govedo... I ne samo ona nego i svi doktori koji tamo rade, ako ih uopšte zaista i ima. Ovako su obrukali profesiju i potpuno izgubili povjerenje naroda na prvom mjestu, a i kolega. Tako, da ove marionete slušati ne treba.
  • Generic placeholder image
    Chw 20.07.2022. 14:29
    E ako ponovo dozvolimo da nam gaćurine stave na usta onda smo stvarno propast zaslužili
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 48m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 44m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 29m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 28m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 40m
    0