Вукови господари села у Источном Старом Граду

26.03.2023. 19:19
0
ИЗВОР: rtvbn.com

У полупразним селима на подручју општине Источни Стари Град веће су шансе да сретнете чопор вукова него људе. Управо те дивље звијери угрожавају опстанак ријетких сточара на овој територији. Само у протекле двије године вукови су заклали преко 90 оваца и коза, кажу из Удружења пољопривредника ове општине.

Сточар из Источног Старог Града Слободан Гашановић у само једном дану остао је без 15 оваца. Чопор вукова напао је стадо оваца које је било на испаши, а Гашановић каже да је био немоћан било шта да учини.

- Стадо је напала вучица и било је више вукова - каже сточар Слободан Гашановић, којем је тренутно у стаду остало 5 оваца.

Слика

Фото: БН/ Уступљена фотографија

У овом стаду вукови су причинили штету од више хиљада марака, што је изузетни велика сума, нарочито ако се узме у обзир да је Слободан демобилисани борац, без сталног запослења и сигурних извора примања. Штету до сада није успио да наплату.

Мјештани Источног Старог Града тврде да су у чопору виђали чак осам вукова.

- У овим брдима навече се чује завијање вукова, у посљедње двије године страдало је преко 90 грла ситне стоке и коза - наводи предсједник Удружења пољопривредника из Источног Старог Града Томо Цинцар.

Каже да људи не знају више шта да раде, јер долази прољеће и кад природа озелени вукови се не виде И додаје да би само за његово стадо била потреба два чобана да са оружјем чувају овце.

Слика

Фото: БН/ Уступљена фотографија

Према мишљењу пољопривредника једини начин да заштите своју стоку је одстрел вукова. За то им је потребна помоћ ловачких друштава.

Из Ловачког удружења „Јахорина“ Пале које покрива угрожену територију општине Источни Стари Град у телефонском разговору су нам рекли да су у претходном периоду на овој локацији четири пута организовали лов на вука, те да и у наредном периоду планирају да наставе са својим редовним активностима како би помогли пољопривредницима да сачувају своју стоку.

Коментари 0
Повезане вијести
Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
Општина Источни Стари Град расписала конкурс за додјелу студентских стипендија Општина Источни Стари Град расписала конкурс за додјелу студентских стипендија
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    5h 22m
    0
  • Партизан мијења име!
    22h 17m
    4
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    5h 29m
    1
  • Код Трнова ухапшено лице због криволова
    5h 38m
    0
  • Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“
    22h 39m
    0